Uluslararası alanda her gün yepyeni gelişmeler oluyor. Bunların haberlerini kimi zaman Batı kaynaklarından kimi zaman Doğu kaynaklarından alabiliyoruz. Ancak her gün aldığımız yeni haberlerin hangi kaynaklardan ve hangi bakış açılarının süzgecinden geçerek bize ulaştığını bilmek zor olabiliyor. Özellikle uluslararası ilişkilerde ulaşılması zor bölgelerden gelen haberlerin doğruluğu her daim tartışılmaktadır. Tabi ki bu tartışmalar son derece normaldir. İnsanoğlu her zaman elde ettiği bilginin doğruluğunu sorgulamıştır. Akademik yazıların da bir yerde amacı bu değil midir? Bilgileri elde ettiğiniz kaynakları verirsiniz, okuyucu gerekli gördükçe kaynakları inceler ve tezinize karşılık antitezini tüm bunların yorumu olarak yapabilir.
İşte tüm Dünya’da her an yeni gelişmeler yaşanırken tüm ülkelerin Türkiye’de Anadolu Ajansı gibi devlet nezdinde kurulmuş haber ajansları bulunmaktadır. Bunlardan birçoğu sadece yurt içinde görev yapmayıp aynı zamanda yurtdışında da ait oldukları ülkenin uluslararası alanda paylaşmak istediği bilgileri bizlere ulaştırmaktadırlar. Bu haber ajansları bize çeşitli ülkelerin dış işlerindeki politikalarına paralel olarak çeşitli haberleri sunmaktadır. Örneğin, Rusya’ya ait olan Sputnik News (Daha önceden Rusya’nın Sesi Radyosu) Ukrayna’daki saldırıları Kiev Yönetiminin bir provokasyonu olarak haberlerine taşırken, Amerika’nın Sesi adlı isminden de anlaşılacağı gibi Amerikan kaynaklar bizlere bu olayın Rus Yanlısı Milislerin Ukrayna’da bir kenti bombaladığını ve silahları Rusyanın sağladığını ve Milli Güvenlik Toplantısında Putin’in bu olayları işaret ederek tetiklediğini iddia ediyorlar. Yani her ülkenin Dış Politikasına göre farklı yorumladığı haberler bazen gerçeği değil sadece Televizyonlarımıza kadar gelebilen haberleri yansıtabiliyor.
Bu durumdan ötürü her birimizin okuduğu haberleri bir akademik titizlikle incelemek istersek aşağıdaki ülkelerin kendi kaynaklarından Türkçe olarak farklı yorumlarıyla dış işlerinde önemli buldukları haberleri görebilirler. Bu kaynaklar herhangi bir olayı incelemekte bizlere farklı ülkelerin farklı bakış açılarını ve farklı düşünceleri göz önünde bulundurma şansı verebilirler:
1- Sputnik News (Rusya) Link: http://tr.sputniknews.com/
2- Amerika’nın Sesi (Amerika) Link: http://www.amerikaninsesi.com/
3- İran’ın Sesi Radyosu (İran) Link: http://turkish.irib.ir/
4- Çin Uluslararası Radyosu (Çin) Link: http://turkish.cri.cn/
5- Deutsche Welle (Almanya) Link: http://www.dw.de/g%C3%BCndem/s-10201
6- Agence France Presse (Fransa) Link(İngilizce): http://www.afp.com/en
Bu yayın kuruluşları şuanda ekonomik ve siyasi anlamda Dünyayı en çok etkileyen ülkelerden Türkçe olanlarıdır. İleriki yazılarımızda edindiğimiz yeni kaynakları ve bilgileri sizlerle paylaşmaya çalışacağız.
Yorum Farkı