24 C
İstanbul
Pazar, Eylül 15, 2024

World Chase Tag: Elimsende Oyununun Profesyonel Versiyonu

Türkçeye “Dünya Elimsende Oyunu” olarak tercüme edilebilecek olan “World Chase Tag (WCT)”, çocukluğunda hemen hemen herkesin oynamış olduğu elimsende oyununun profesyonel bir spor müsabakasına dönüştürülmüş hâlidir. Bu basit oyunu somut engellerle dolu, akrobatik ve ciddi bir spor müsabakasına 2011 yılında dönüştürmeyi başaranlar ise Britanyalı Christian Devaux ve Damien Devaux kardeşlerdir.

Özellikle “parkur” adlı spor dalıyla uğraşan kişilerin başarılı olduğu WCT, aslında pek çok farklı formatta oynanmaktadır. Ancak uluslararası müsabakalarda Türkçeye “Kovalamaca” olarak tercüme edilebilecek olan “Chase-Off” formatı tercih edilmektedir ve bu format, WCT’nin en ünlü formatıdır. Chase-Off formatının kuralları aşağıda belirtildiği gibidir:

  • Bir maçta her biri en fazla altışar atletten oluşan iki takım mücadele eder.
  • Her bir maç, daha önceden belirlenmiş olan kovalamaca eli (chase) sayısı kadar sürer (ki bu sayı genellikle 16’dır).
  • Her bir kovalamaca eli 20 saniye uzunluğundadır ve her elde iki ayrı takımdan birer atlet, biri kovalayıcı (chaser), diğeri ise kaçıcı (evader) olarak mücadele ederler.
  • Her el sonunda kovalayıcı olarak kazanan atlet bir sonraki elde kaçıcı olmak üzere müsabaka alanında[1] kalır. El sonunda kaçıcı olarak kaybeden atlet ise müsabaka alanını terk eder ve yerini bir sonraki elde kovalayıcı olacak olan takım arkadaşına bırakır.
  • 20 saniyelik tüm kovalamaca eli boyunca kaçıcısı rakip kovalayıcıdan kaçmayı başaran takım 1 puan kazanır.
  • Son kovalamaca eli de oynandıktan sonra hangi takım daha fazla puan elde etmiş ise o takım maçı kazanmış olur.
  • Rakibi ebeleme işlemi elle yapılmalıdır (vücudun ayak, bacak v.b. diğer bölgeleri ile ebelemek geçersizdir).
  • İki atletten birisi müsabaka esnasında müsabaka alanı sınırlarından dışarı çıkarsa, o atletin takımı o kovalamaca elini kaybetmiş olur.
  • Eğer oyun sonunda her iki takım da aynı puana sahipse bu durumda “Ani Ölüm Kovalamacası (Sudden Death Chase-Off)” aşamasına geçilir. Zamanlamanın önemli olduğu bu aşamada hangi takımın kaçıcısı, kovalayıcıdan daha uzun süre kaçmayı başarırsa o takım maçı kazanmış olur.

Çeşitli ülkelerden farklı takımların yer aldığı ve en son dördüncüsü 2019’da Londra’da düzenlenmiş olan WCT turnuvasının ve turnuvadaki maçların neye benzediğinin daha iyi anlaşılması için aşağıdaki WCT 4 yarı final maçı izlenebilir[2]:


[1] Bu müsabakanın yapıldığı 12 metreye 12 metrelik kare alana İngilizcede “The Quad” denmektedir.

[2] Öncelikle bölgesel gerçekleşen WCT turnuvaları kazanan takımlar daha sonra birbirleriyle bir üst aşamadaki uluslararası WCT turnuvasında mücadele etmektedirler.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.