Fransa’da Beşinci Cumhuriyet’in üçüncü cumhurbaşkanı olan Valéry Giscard d’Estaing, 2 Şubat 1926 tarihinde doğmuştur ve henüz geçtiğimiz günlerde, tam olarak 2 Aralık 2020 tarihinde, hayatını kaybetmiştir. Cumhurbaşkanlığı görevini 1974-1981 yılları arasında yürütmüş olan Valéry Giscard d’Estaing, uzun adından dolayı, adının ve soyadının baş harfleriyle (inisyalleriyle), kısaca “VGE” olarak da bilinmektedir.
2018 yılında hayatını kaybetmiş olan ünlü Şef Paul Bocuse, Valéry Giscard d’Estaing tarafından, döneminde, Onur Nişanı’na (Fransızcada “Légion d’honneur”) layık görülmüştür. Söz konusu nişanın Paul Bocuse’e verilmesi için 25 Şubat 1975 tarihinde gerçekleştirilmiş olan törende Bocuse, Cumhurbaşkanı Valéry Giscard d’Estaing için öğle yemeği hazırlamıştır. Söz konusu öğle yemeğinin menüsüne Şef Paul Bocuse, Valéry Giscard d’Estaing için özel olarak hazırlamış olduğu bir çorbayı da eklemiştir. Bu çorbaya Bocuse, “VGE Çorbası (“VGE Trüf Çorbası” veya “VGE Siyah Trüf Çorbası” olarak da bilinmektedir)”1 adını vermiştir. Kendine has anekdotu ve lezzeti sayesinde söz konusu çorba, o günden beri “VGE Çorbası” olarak anılmaya devam etmiştir.
Tek kişilik VGE Çorbası’nın tarifi aşağıdaki gibidir:
Malzemeler:
- 1 yemek kaşığı Noilly Prat.
- 1 yemek kaşığı trüf mantarı suyu.
- 20 cl öküz eti/kemiği suyu.2
- 25 g siyah trüf mantarı.
- 10 g foie gras.
- 10 g, küçük küp şeklinde doğrandıktan sonra, tereyağında pişirilmiş eşit miktarda havuç, soğan, kereviz ve mantar karışımı.
- 30 g pişmiş, 5mm büyüklüğünde küp şeklinde doğranmış öküz kol eti.
- Deniz tuzu.
- Değirmende çekilmiş karabiber.
- 1 adet, 60 g, yuvarlak şekilde kesilmiş yapraklı hamur.3
- Hamurun üzerine sürmek için yumurta sarısı.
Hazırlanışı:
Çorba kâsesinin içine, hazırlanan 10 gramlık sebze karışımı, küp şeklinde doğranmış 30 gramlık öküz kol eti, parçalara ayrılmış foie gras ve ince doğranmış trüf mantarı konur. Bunların üzerine 1 yemek kaşığı Noilly Prat, 1 yemek kaşığı trüf mantarı suyu ve 20 santilitrelik öküz eti/kemiği suyu ilave edilir. Daha sonra, hazırlanan yuvarlak hamur, çorba kâsesinin ağzına, kâsenin hava sızdırmasını engelleyecek bir biçimde yapıştırılır (buradaki maksat, çorbanın aromasının dışarı kaçmasını engellemektir). Hamurun üzerine yumurta sarısı sürülür. Önceden 220°C’de ısıtılmış olan fırına çorba kâsesi yerleştirilir ve kâse, 18-20 dakika boyunca fırında tutulur. Daha sonra fırından çıkartılarak servis edilir.
Söz konusu çorbanın yapılışı ve yapıldıktan sonra nasıl göründüğü, aşağıdaki videolar izlenerek daha iyi anlaşılabilir:
[1] Çorba, Fransızcada “Soupe VGE”, “Soupe aux truffes VGE” veya “Soupe aux truffes noires VGE” adlarıyla bilinmektedir.
[2] Buradaki “öküz eti/kemiği suyu”, Fransızcada “consommé (double)” olarak geçmektedir. Söz konusu su, yalnızca etin/kemiğin suyunun lezzetini değil, ete ilave edilen sebzenin, yumurtanın v.b. gıdaların da lezzetini içinde barındırmaktadır.
[3] Buradaki “yapraklı hamur”, Fransızcada “pâte feuilletée” olarak geçmektedir. Söz konusu hamurun yapım aşamasında hamur birkaç kez ikiye katlandığından dolayı piştikten sonra bu hamur, milföy hamuru gibi kat kat olmaktadır.