Twitter’ın 7 Bin 340 Hesabı Kapatma Kararı
Twitter bugün yaptığı açıklama ile Türkiye’de 7 bin 340 sahte hesabın (trol hesap) Türkiye’de “enformasyon operasyonu” yaptığı gerekçesiyle kapattığını duyurdu. Bu karar bazı çevreler tarafından “ifade özgürlüğünü engelleme” olarak eleştirilse de, hesapların tek bir sunucudan yönetilen sahte hesaplar olması bu iddianın doğru olmadığını gösteriyor. Yine bugün Stanford İnternet Gözlemevi tarafından yayınlanan bir araştırma da ise bu tespitin yöntemine dair detaylar paylaşıldı. Aslında bu yöntem, büyük veri üzerine çalışma yapan Python ya da R kullanan, özellikle sosyal ağyapı analizlerini ortaya koyan Pajek programı ile birkaç günlük çalışmayla ortaya koyulabilecek bir durum. Büyük veri ile uğraşan, iş zekası çalışmaları yapan arkadaşlarım daha iyi bileceklerdir. Tweetlerin, paylaşımların ağyapı analizini ortaya koyarak çıkarılacak haritada hesapların birbiriyle olan ilişkisi rahatça ortaya konulabilir. Stanford İnternet Gözlemevi’nin hazırladığı rapor üzerinden gidersem; hesapların hepsinin aynı günde ve benzer isimlerle açıldığı gözlemleniyor. Hesapların eş zamanlı olarak aynı tweetleri beğendiği ve retweet ettiği tespit ediliyor.
Raporda bu “bot” hesapların, AKP’ye yakın hesapların paylaşımlarını retweet etmelerinin ve favoriye almalarının yanında gündem oluşturmak için kullanıldığı da ortaya konuldu. İlginç olanlardan bazılarını aşağıda paylaşıyorum:
#5bingidamuhendisi, hükümetin tarım sektöründe 5 bin gıda mühendisi istihdam etmesini talep eden bir kampanyaya referans verilmekte. Bu hashtag sadece Eylül 2018 ve Kasım 2019 arasında kullanıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı ise bu gündem üzerine harekete geçti; Mart 2020’de Gıda Mühendisleri için Kamu’da pozisyon ayırdı. (Link)
(Yukarıdaki tablo’da açılan hesapların attığı Tweetlerin yıllara göre sıklığı verilmiş.
Hesapların ortak özelliği bazı hesaplardan yapılan paylaşımların eş zamanlı olarak diğer bot (trol) hesaplardan retweet edilmesi. Raporda bu kapsamda Ak Hilal hesabıyla ilişkili 17 hesabın ağ analizi sunulmuştur. Bu hesaplardan biri olan Ak Davam (@snygms53) isimli hesap üzerinden atılan 48.091 tweetin %98,9’unun diğer hesaplardan retweet edildiği, sadece 506 tweetin orijinal içerik olduğu ortaya koyulmuştur.)
Raporda dikkat çeken diğer bir husus; bazı hesapların ise doğrudan AKP adına paylaşımlara destek vermektense karar alma mekanizmalarını etkilemek için bir gündem oluşturulduğuydu. Bu noktada raporda yapılan yorum şu şekilde:
“Bu hesaplar ile AKP arasında kesin bir ilişki olup olmadığı belirsiz olsa da bu etiketlerin hükümeti saygılı biçimde muhatap alarak ve bir düzenleme talep ederek gelecek reformlar için bir meşruluk yaratma strateji olması da mümkündür. Aynı zamanda bu politikalarla ilgili tweet atan hesapların ağın diğer bölümlerini yöneten aynı kişilerce yönetilmiyor olması da mümkündür.”
Sonuç olarak bilgi teknolojilerinin dijital platformlarda yapılan her şeyin haritasını net bir biçimde ortaya koyduğu gerçeği artık su götürmez bir gerçektir. Twitter tarafından alınan bu karar siyasi olmaktan ziyade şeffaf, temiz ve eşit bir sosyal medya kullanımı için yerinde ve makul bir karardır.
Rapor Detaylarına Ulaşmak İçin: (Link)