Uzun süredir beklenilen, Birleşik Krallık’ın Irak’a müdahalesine ilişkin incelemeleri içeren Chilcot Raporu, 6 Temmuz 2016 tarihinde kamouyuna sunuldu.
Sör John Chilcot liderliğinde hazırlanan rapor, 2003’te ABD öncülüğünde Irak’a yapılan müdahalede Britanya Parlementosu’nun rolünü incelemektedir. Rapora 7 yıl önce başlanılmıştır ve ayrıca 2.6 milyon kelime içermektedir. Irak müdahalesi boyunca 179 Britanya askeri personeli hayatını kaybetmiştir.
Böyle bir soruşturma başlatılmasının asıl amacı neyin ters gittiğini öğrenmektir. Hiçbir şekilde bu müdahalenin illegal ya da legal olup olmadığını araştırmak olmamıştır. Bireysel suçlama yapılmayacağının altı çizilmiştir fakat yine de yeni soruşturmalar açılmasını tetikleyebileceği öngörülmüştür.
Bu rapor sonucunda, savaş suçlarından dolayı Tony Blair’e kovuşturma açılabilir mi?
Bu sorunun yanıtı henüz belli değil fakat ihtimaller dahilinde açılmayacağı düşünülmektedir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) (International Criminal Court) göre, şu an için illegal müdahaleyi içeren uluslararası hukuk altında herhangi bir kanuna aykırı durum bulunmamaktadır.
Bununla birlikte UCM, insan haklarını Irak’ta suistimal ettiği iddia edilen Britanyalı askerlerin bireysel suçlamalarını incelemeye başlamıştır.
Tony Blair: “Bence liderlik, görebildiğiniz durumları tahakkuk edip, her zaman çok popüler olmasa bile doğru bildiğini yapmaktır.”
Buradan yapılan bu Irak Soruşturması’nın websitesini inceleyebilir, buradan ise raporu okuyabilirsiniz.
Kaynak:
http://www.euronews.com/2016/07/06/why-is-the-chilcot-inquiry-important/
http://www.theguardian.com/politics/2016/jul/03/tony-blair-may-face-impeachment-on-release-of-chilcot-report
http://www.euronews.com/2016/07/06/british-politicians-brace-themselves-for-more-turmoil-with-publication-of/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed:%20euronews/en/home%20(euronews%20-%20home%20-%20en)