10.4 C
İstanbul
Cumartesi, Kasım 9, 2024

Skatopia: Kaykaycı Cenneti

Skatopia kelimesi etimolojik olarak İngilizcedeki “skate” yani “kaykay veya kay(mak)” ve Yunancadaki “topos” yani “yer, bölge” kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. Her ne kadar Skatopia ismi tam olarak “Kaykay/Kayma Yeri/Bölgesi” anlamına gelse de söz konusu kelime aslında bir kaykay/kayma ütopyasına atıfta bulunmaktadır.

Skatopia kelimesi Brewce Martin adlı bir kaykaycı önderliğinde 1990’lı yıllarda Amerika’nın Ohio eyaletinde (Rutland köyüne yakın bir yerde) yaklaşık 35 hektarlık bir alan[1] üzerine kurulmuştur. Bugün bu bölge, kendini anarşist ve özerk kabul eden bir kaykaycılar bölgesidir.

Skatopia’nın kurucusu olan “Papa” lakaplı Brewce Martin, gençliğinin geçtiği Florida eyaletinde evinin bahçesini kaykay pistine çevirmiştir orada arkadaşları ile partiler vermiştir. Ohio’ya geldiğinde de birkaç arkadaşıyla birlikte para biriktirerek aynı fikri daha büyük bir alanda uygulamaya çalışmıştır. Sonuç olarak Skatopia doğmuştur. Brewce Martin’in söylediği kadarıyla Skatopia polisler dışında herkese açıktır. Skatopia’nın kuralları ise gayet basittir: “Hırsızlık yapma, kaykay sür, eğlen ve saygılı ol“.

Günümüzde içerisinde dört adet büyük ve birbirinden zorlu (açık ve kapalı) kaykay pisti bulunduran Skatopia’nın “kaykay” fikri etrafında inşa edildiği söylenebilir. Söz konusu alan, günümüzde kaykaycıların ölmeden önce kesinlikle gitmek istedikleri bir yer hâline gelmiştir. Bu nedenle de Skatopia, ünlü video oyunu serisi Tony Hawk’s Underground’da “Kaykaycıların Mekke’si” olarak nitelendirilmektedir. Hatta bu serinin bir oyunu içerisinde yer alan parkurlardan biri de Skatopia’dır

Her ne kadar kaykaycılar için çok çekici bir yer olsa da Skatopia, başka insanlar tarafından tehlikeli bir yer olarak görülmektedir. Skatopia ziyaretçilerinin “punk” eğlence anlayışları nedeniyle parti dönemlerinde eğlence amaçlı arabaların yakılması ve Skatopia’nın doğanın ortasında bulunması belki de bu türden bir tehlike algısının oluşmasına neden olmuştur.

İşte “Skatopia: 88 Acres of Anarchy” adlı bir belgesele konu olan ve içerisinde bir kaykay müzesi dahi bulunan Skatopia’nın daha iyi anlaşılmasını sağlayabilecek bir video:

[1] Skatopia’nın üzerine kurulduğu alanın günümüzde yaklaşık 44 hektar olduğu belirtilmektedir. Büyük bir ihtimalle, kuruluşundan sonra Skatopia’nın alanı genişletilmiştir.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.