Fransa’nın Aveyron departmanında, Roquefort-sur-Soulzon adlı yerleşim yerinde üretilen rokfor peyniri, koyun (marya) sütünden üretilen bir peynirdir. Bir koyundan süt alınabilmesi için bu koyunun en azından bir kuzu doğurması ve böylece koyunun, kuzusunu besleyebilmesi için, süt üretmesi gerekmektedir. Başka bir deyişle, yavrusu olmayan koyun süt vermemektedir. Bu nedenle Aveyron’da her yıl yaklaşık 1 milyon kuzu, yalnızca, koyunlar süt versin ve bu süt ile rokfor üretilebilsin diye dünyaya gelmektedir.
Ancak rokfor üreticileri, yavruları sayesinde süt sağlayan annelerden faydalanmaya başladıktan sonra, yavruların büyük bir kısmına artık ihtiyaç duymamaktadırlar. Bu kadar fazla yavrunun yetiştirilmesi rokfor üreticileri için masraflı olmaktadır ve uzun vadede koyun nüfusunu arttırmaktadır. Bu nedenle rokfor yetiştiricileri söz konusu kuzuların ¾’ünü, yetiştirilip daha sonra mezbahaya gönderilmesi amacıyla, hayvan yetiştiricilerine satmaktadırlar.
Fransa’da, hayvanların nesneleştirilmesine karşı çıkan L214 adlı dernek, söz konusu kuzuların, yetiştirilme ve kesim aşamalarında çok kötü muamelelere maruz kaldığını tespit etmiştir.[1] Öyle ki kuzular, kesim aşamasına gelinceye kadar, yetiştirildiği hangardan dışarı adım atamamaktadır. Bu nedenle kuzuların bir kısmında eklem ve kas gelişimi ile ilgili sorunlar ve solunum yolu rahatsızlıkları gözlemlenmektedir. Ayrıca, yetiştirilme aşamasında psikolojik bunalım da yaşayan kuzuların bir kısmı, henüz 4 aylık bile olamadan ölmektedir.
4 aylık olmayı başaran kuzuların durumu da pek iç açıcı değildir. 4 aylık olunca mezbahaya[2] gönderilen kuzulara, düzgün bir biçimde uyuşturulmadan, elektroşok verildiğinden dolayı kuzular bu elektroşoku hissetmektedir. Daha sonraki aşamada ise kuzuların gırtlağı hızlıca ve amatörce bıçaklanmaktadır. Bu nedenle kuzuların gırtlağı düzgün kesilmemektedir ve kuzular, uzun bir süre canlı kalmaktadır. Hatta parçalama makinesine bile bazen canlı girmektedir. L214 tarafından konuyla ilgili hazırlanmış olan video aşağıda sunulmuştur:
Günümüzde insanlar gittikçe daha hızlı yaşayıp daha fazla tüketmeye devam ederlerken, olabildiğince fazla kâr elde etmeye çalışan şirketler de bu artan hıza ve talebe ayak uydurmaya çalışmaktadırlar. Ekonomik kâr amacının hızlı yaşam ve artan talep ile birleşmesi sonucunda, bugün yukarıdaki videoda yer alan görüntülere rastlanması maalesef çok da şaşırtıcı değildir.
[1] Kuzulara yetiştirme aşamasında kötü muamele yapan şirketin adı SARL Grimal’dir.
[2] Kuzulara kesim aşamasında kötü muamele yapan mezbahanın adı Arcadie Sud-Ouest’tir.