Kısaca özetlemek gerekirse gölge kabine (shadow cabinet), muhalefet partisinin oluşturduğu alternatif bakanlar kuruludur. Parlamenter yönetim sistemlerinde görülür. Ana muhalefet partisinin dışında diğer partiler de gölge kabine kurabilir. İngiltere, Kanada, Yeni Zelanda, Avustralya gibi ülkelerde bu yönteme sıkça rastlanmaktadır.
Bir sonraki seçimleri kazanmak isteyen muhalefet partisi, gölge kabineyi oluşturduktan sonra, iktidar partisinin seçtiği bakanları anayasadan aldığı hak ile hem denetler hem de güncel politikalara karşı senaryolar üreterek önerilerde bulunur. Yürürlükteki kabinede bulunan bakan sayısı kadar bakan içerir.
Böylelikle her bakanlığın karşı bir dengeleyicisi olur. Hükümette bulunan bakanlar da denetlendiklerinin farkında oldukları için gerçekleştirecekleri eylemlerde daha tedbirli davranır ve açık vermemeye çalışırlar. Geleneğe bakıldığında, muhalefet partisi iktidarı ele geçirdiğinde, gölge kabinedeki isimler çok fazla bir değişikliğe uğramadan iktidar kabinesinde yer alır.
Bu kabineyi kurmadaki en önemli misyon, iktidarın hedeflendiğini topluma kanıtlamaktır. Vatandaşlar bu partinin iktidara geldiğinde nasıl çalışacağını önceden görmüş olur. Kurulan bu çalışma grubu, seçimlerin kazanılması durumunda hükümeti her an üstlenmeye hazır bir şekilde beklemektedir. Bu olay halka güven verici bir durum teşkil eder. Hazırda bir alternatif hükümetin varlığı kriz dönemlerinde halkın paniğe kapılmamasını sağlar. Bu hazırda bekleyiş, iktidar üzerinde de psikolojik bir etki doğuracağından daha sağlıklı ve verimli politikalar türetilmesine neden olur.
Kaynakça:
- Arslan, R. (2009). “Parlamenter Yönetim Sisteminde Gölge Kabineli Muhalefet”. Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi. 11.(2).
- Bilici, A. http://www.zaman.com.tr/yazarlar/abdulhamit-bilici/golge-kabine_1045071.html .”Gölge Kabine?”. Erişim Tarihi: 25 Aralık 2015.
- N.N. http://www.whatispolitics.co.uk/questions-answered/what-is-the-shadow-cabinet/ . “What Is The Shadow Cabinet“. Erişim Tarihi: 7 Ocak 2016.