15 C
İstanbul
Pazartesi, Ekim 14, 2024

Myanmar’ın Coğrafi Hedefleri

Myanmar’ın en önemli bölgesi bereketli İravadi Nehri etrafıdır. Söz konusu uzun ve düz alan askerî açıdan desteklenmeye kısmen müsaittir. Ancak etrafındaki dağlardan gelebilecek bir saldırıya karşı da savunmasızdır. Bu savunmasızlık, özellikle ülkenin Çin ile olan kuzey sınırında bulunan Hengduan Dağları için geçerlidir. Ülkenin kuzeyinden gelen Birmanyalı ve Moğol saldırıları, iki kez İravadi Nehri’ni yöneten rejimi devirmiştir.

Myanmar’ın etrafını çeviren dağları kontrol etmek, merkezi güvende tutmaktadır. Ancak dağların kontrolünü ele geçirmek, sınır bölgelerinde yaşayan çeşitli etnik gruplar ile silahlı çatışmalara da neden olmaktadır. Bunun bir sonucu olarak Myanmar, hiçbir zaman için kendi topraklarını tam olarak birleştirmeyi başaramamıştır.

Myanmar, batısınde Bangladeş ve Hindistan ile komşudur. Ancak bu komşuları ile arasına giren dağlar, bu bölgeden bir tehdidin kolayca gelmesini engellemektedir. Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan yüksek dağlar ve zorlu orman, Çin’e karşı mükemmel bir doğal coğrafi bariyer oluşturmaktadır. Ülkenin doğusunda bulunan Şan Platosu daha az doğal coğrafi engel oluşturur ve böylece farklı etnik grupların politik sınırlar içerisinde kolayca dolaşmasına izin verir. Bu nedenle de tarih boyunca Myanmar’ın Tayland ve Laos ile etkileşimleri ve sorunları (Bangladeş, Hindistan ve Çin ile olan etkileşimlerine oranla) daha fazla olmuştur.

Myanmar’ın coğrafi konumu, ülkenin Hint Okyanusu, Güneydoğu Asya ve Güney Çin arasında bir köprü rolü üstlenmesine izin vermektedir. Bu konumu, başta petrol ve doğal gaz olmak üzere, ülkenin enerji kaynakları ile birleşince, Myanmar’ı dış müdahalelerin hedefi hâline getirmiştir. Bu müdahaleler, İngilizler’in ve Japonlar’ın müdahalelerinde olduğu gibi doğrudan bir müdahale, ya da günümüzde Çin’in Malakka Boğazı’nı devre dışı bırakmak için Myanmar’daki liman, boru hattı, kara yolu ve demir yolu ağları çalışmalarında görüldüğü gibi, daha dolaylı bir müdahale olabilir.

Bu nedenle Myanmar iki tehdit ile karşı karşıyadır. Bunlardan birincisi dış müdahale, diğeri ise iç etnik anlaşmazlıklardır. Bu her iki tehdit de Myanmar’ın fiziki coğrafyasından kaynaklanmaktadır.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.