Avrupa Birliği Üye Ülkelerinin Dış Sınırlarının Yönetimi İçin Operasyonel İşbirliği Ajansı-FRONTEX (Frontières Extérieures) yöneticisi Fabrice Leggeri, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında sağlanan anlaşma üzerine birtakım açıklamalarda bulundu.
Avrupa Birliği Sınır Güvenliği Birimi olarak da bilinen Frontex, AB üyesi ülkelerin komşularıyla olan sınırlarının korunmasını ve güvenliğini sağlamak amacıyla oluşturulmuş bir AB kurumu. AB’nin birliğe üye olmayan komşu ülkelerde sınır güvenliğinin sağlanması amacıyla kurulmuştur.
Frontex, mülteci krizinin patlak vermesinden sonra Haziran ayında Yunanistan sınırları üzerindeki gözetimi artıracaklarını açıklamıştı.
Bilindiği gibi 29 Kasım Pazar günü Türkiye ile Avrupa Birliği arasında Brüksel’de gerçekleştirilen toplantıda mülteci krizi üzerine bir anlaşma sağlanmış ve AB’nin Türkiye’ye bu bağlamda 3 milyar avroluk mali bir destek sağlayacağı duyurulmuştu. Uzlaşma sonrasında gerçekleştirilen basın toplantısında Başbakan Ahmet Davutoğlu, bu 3 milyar avronun Türkiye’ye hibe edilmediğini, mülteciler için verildiğini açıklamıştı.
Frontex yöneticisi Leggeri, bu uzlaşmanın bölgede neleri değiştireceği sorusuna şu şekilde yanıt verdi:
“Direkt olarak Frontex ile ilgili olmasa da bu uzlaşma, önemli ve mali bir boyuta sahip, fakat Yunanistan üzerinde daha az bir baskıya imkan veriyor. 2016’ın başından itibaren bizim ile eş güdümlü olarak Ankara’da çalışacak bir memur görevlendiriyoruz. İnsan kaçakçılığı trafiği ile daha iyi mücadele etmemizi sağlayacak. Türkiye ve Yunanistan arasındaki ikili ilişkiler bu anlaşma sayesinde pekiştirilebilir.
Türkiye zaten birtakım işler yapıyor fakat daha da yapabilir. Krizin bölgedeki kontrolünü sağlamak oldukça önemli, özellikle çıkışların engellenmek istendiği bölgelerde, çünkü mülteci gemileri tehlike altında. Tüm çıkışları engelleyemeyiz fakat bölge üzerindeki gözetimin iyileştirilmesi çıkışları azaltabilir.”
Kaynak:
http://www.lemonde.fr/europe/article/2015/12/01/crise-migratoire-la-turquie-fait-des-choses-mais-elle-peut-faire-plus_4821694_3214.html#