İlk kez 2013 yılında Fransa’nın Dunkerque[1] adlı yerleşim yerinde düzenlenmiş olan Martı Sesi Çıkarma Dünya Şampiyonası (Fransızcada “Championnat du monde du cri de la mouette”) yılda bir düzenlenmektedir ve (müsabakanın adından da anlaşıldığı gibi) martı sesi taklidini yeryüzünde en iyi yapan kişiyi seçmeyi hedeflemektedir.
Müsabakanın son aşamasından önce, birbiriyle kıyasıya rekabet edecek olan finalistleri seçebilmek amacıyla, bir ön eleme düzenlenmektedir. Üyeleri arasında martı sesi çıkarma eski şampiyonları da bulunan jüri, bu ön eleme aşamasını başarıyla geçen kişileri “finalist” olarak belirlemektedir. Müsabaka günü geldiğinde finalistler sırasıyla sahneye çıkarak hünerlerini sergilemektedirler ve kendilerine ayrılan 30 saniyelik süre boyunca martı sesi çıkararak jüriyi “martı sesini en iyi taklit eden kişi oldukları” konusunda ikna etmeye çalışmaktadırlar. Bu performanslardan en ikna edicisi, “Martı Sesi Çıkarma Dünya Şampiyonu” unvanını eline geçirmektedir ve kendisinin adı “Mouéttus Kalkanı (Fransızcada “Le Bouclier de Mouéttus”)” adlı büyük bir tahta parçasının üzerine yazılmaktadır:
Müsabaka, normal koşullarda, yerel karnaval ile birlikte düzenlendiğinden dolayı finalistler ve izleyiciler kılık değiştirmiş bir biçimde rekabet ederek yarışmayı izlemektedirler. Müsabakanın neye benzediği, aşağıdaki kısa videolar izlenerek daha iyi anlaşılabilir:
İlerleyen yıllardaki müsabakalara katılarak “Martı Sesi Çıkarma Dünya Şampiyonu” unvanını ele geçirmek isteyen kişiler buraya tıklayarak müsabakanın Facebook sayfasına ulaşabilirler ve organizatörlerden, kendilerini şampiyonluğa ulaştıracak bilgileri edinebilirer.
[1] Müsabakanın son aşaması Dunkerque’te veya Dunkerque çevresinde düzenlenmektedir. Ancak, son zamanlarda, başka yerlerden gelen talepler üzerine başka şehirlerde ve/veya ülkelerde de (Belçika’nın Charleroi şehri gibi) bu müsabakanın final dışındaki bazı aşamaları/rauntları gerçekleştirilmeye başlanmıştır.