21.5 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 28, 2023

Küreselleşme ve Eğitim

Kürselleşme, günümüzde ekonomiden siyasete , bilişim teknolojilerinden kültüre hemen hemen her alanda artık hayatımızın içine girmiş bulunmakta. Bugün dünyanın  herhangi bir yerinde yaşanan bir değişim  ya da etkileşim  sadece o yerle sınırlı kalmayıp, hemen hemen dünyanın her yerinde bulunan  küreselleşme araçlarının da etkisiyle, herkes tarafından duyulur bir duruma gelmekte.

Çeşitli bilim insanlarının da dediği gibi, küreselleşme olgusuyla beraber güçlü ekonomiye sahip ülkeler, dünyayı kendileri için ortak bir  pazar haline getirmek için kullanmaktalar. Bu pazarın oluşmasındaki en büyük engeli ulus devletler oluşturmaktalar. Ulus devletlerin  zayıflatılıp nihayet ortadan kaldırılma amacıyla çalışmalarda bulunulmaktadır, bu çalışmaların  en önemli alanlarından bir tanesi de ulus- devletlerin eğitim sistemleridir.
Ulusal eğitim sistemlerinde devletler kendi öz kültürleri üzerinde eğitim yapmayı ve “kalkınma” kavramını öz değerleri yapma eğilimindedirler. Fakat küreselleşmenin etkisiyle birçok ulus-devletin eğitim sistemi ulusal olmaktan çıkıp ulusalararası bir biçim almaya başlamıştır.  Nitekim, buna bağlı olarak, gelişmiş bir uygarlığın etkisine giren bir toplumun  kültürü, ulusal  olmayıp uluslararası bir şekle bürünmektedir. Örneğin; İslam uygarlığının etkisine giren Türk toplumu, Arap ve Fars  kültürünün izlerini taşımaktadır. Cumhuriyet ilan edilip de harf  inkılâbı yapılıncaya kadar Osmanlı eğitim kurumlarında Arap ve Fars kültürünün etkisiyle eğitim verilmiş ve bu eğitim, Arap alfabesiyle verilmiştir. Cumhuriyetin ilanıyla kabul edilen Latin alfabesi ile eğitim bakımında batı tarzını benimsenmiş ve batı tarzında düşünen bireyler yetiştirilme yoluna gidilmiştir. Bu durum, küreselleşmenin eğitim sistemi üzerindeki etkilerine örnek olarak verilebilecek mahiyettedir.

Eğitim sitemi ele geçirilip etkilenmeye başlayan toplumlarda, artık küresel alanda ulusal  değerlere sahip yeni nesil yetiştirme yolu tercih edilmezken, küreselleşme olgusunun ihtiyacı olan bireyleri yetiştirme yolu tercih edilmektedir. Böylelikle bireyler, bizlere düşünmemiz gerektiği gibi  düşünmeyi değil, onların istedikleri gibi  (küreselleşme olgusuna uygun) ve küreselleşmeye adapte olmak için düşünmemizi bize öğretmektedirler.

Günümüzde küreselleşme olgusunun en açık biçimde görüldüğü kurumların başında yüksek  eğitim kurumları gelmektedir. Çünkü, bu kurumlarda öğrencilere istedikleri bireyleri yetiştirmek için çeşitli programlar  uygulanmaktadır. Bu programlarda dışardan bireyin gelişimi amaçlanmış gibi gösterilse de, öz bakımından küreselleşme olgusunun özelliği olan tek tip düşünce ve tek tip dünya görüşüne sahip bireylerin yetiştirilmesi istenmektedir. Bu amaçların gerçekleştirilebilmesi için, yüksek öğretim kurumlarında var olan  çeşitli öğrenci değişim programları önemli bir yer tutmaktadır.  Bütün bu çalışmalarla ulus devletin etkisi kırılıp hedeflenen ortak pazarın kurulması amaçlanmaktadır.

Kaynakça:

Yurdabakan, İ. (2002). “Küreselleşme Konusundaki Yaklaşımlar ve Eğitim”. Eğitim Araştırmaları , Sayı 6, Anı Yayıncılık.
Giddens, A. (2000), Elimizden Kaçıp Giden Dünya, Çev. O. Akınhay, Alfa Yayınları, İstanbul.

 

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.