15.7 C
İstanbul
Perşembe, Nisan 18, 2024

KÜRESEL BAKIŞLA KUTUP ÇAĞI KONFERANSI BASIN AÇIKLAMASI

Toplantı yeri:                                                              Akdeniz Üniversitesi İktisadı ve İdari Bilimler Fakültesi

Yavuz Tekelioğlu Konferans Salonu, Blok B

Toplantı Zamanı:                                                          24 Aralık, Çarşamba günü saat 13.30-17.00 arası

Konuşmacılar:                                                              Doç. Dr. Burcu Özsoy Çiçek, İstanbul Üniversitesi ve

Çalışma Grupları Sözcüleri Oturum Başkanları    Prof. Dr. Harun Gümrükçü ve Yard. Doç. Dr. Ceren Uysal (Bölüm Başkanı)

 

 

 

Konu:                                                                   Küresel Bakışla Kutup Çağı

 

Akdeniz Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ‘’Küresel Bakışla Kutup Çağı Konferansları Serisi’’ Çalışma Grubu olarak, 24 Aralık 2014 tarihinde, Hocamız Harun Gümrükçü gözleminde ortaklaşa düzenlemeyi hedeflediğimiz ‘’ Küresel Bakışla Kutup Çağı Konferanslar Serisi’’ amacını, bu konferansla beklenen faydaları, konferansın gerekliliğini sizlerle paylaşmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz.

Küresel Bakışla Kutup Çağı Konferanslar Serisi, Arktik ve Antarktik konusunda üniversitelerde, kamu kuruluşlarında ve bu alandaki araştırmacıları, uygulamacıları, öğrencileri ve karar vericileri bir araya getirerek bu alanlarda dünyada ve ülkemizde yapılan çalışmaları değerlendirmek, aynı zamanda bu alanda yapılacak gerekli planlamaların bilimsel verilerle gerçekleştirilmesini sağlamayı ve ulusal yatırımların arttırılmasını hedeflemekteyiz.

Arktik projeleri, enerji ve yaşam habitatı oluşturma konusunda, gelecek nesillerin en önemli parçalarından birisi olarak görmekteyiz. Hızlı ve çarpık kentleşme ile birlikte, doğal enerji ve nükleer enerji alanındaki reel ve sür reel tehditler ile insanlık tarihinde gözlenmiş istikrarlı olmayan politik/siyasi durum ve küresel ısınma sonucunda son yıllarda doğa koşullarındaki değişimler ile Arktik konusunun önemi bizim için ilk sıraya geçmiştir. Bu teorik ve reel tehditlerden bazıların 19 Yy. başından itibaren süregelmektedir. Küresel ısınma konusunda teoriler ve karşı teori tartışmaları son 20 yıldır daha da alevlenmiştir.

Uluslararası düzendeki bu endişeler ve tarihe bakıldığında yaşanan örnekler sonucunda bu tehditler, ülkeler arasında reel bir endişe ve kuşku duygularını gitgide arttırmıştır. İleriki yıllarda oluşabilecek herhangi bir teknoloji terörü, enerji savaşı, nükleer facia, küresel ısınma ve benzeri teorilerin sonucunda Arktik ve Antarktik coğrafyaları, ülkeler ve uluslar üstü örgütlerin işbirliği ile yapılan projeler sonucunda dünya nüfusunun kurtuluşu olarak görülmektedir. Bölgede bulunan madenlerin fazlalığı, doğal kaynakların bolluğu ve 21. Yy. teknolojisinin insanoğluna sunduğu zor coğrafyalarda olsa dahi tarımda makineleşme/teknoloji olanakları, hava şartlarının çetin olmasına karşın Arktik ve Antarktik rüzgar enerjisinin yenilenebilir enerji olanaklarına büyük bir katkı sağlaması gibi göz ile görülebilir argümanlar, savımızı güçlendirir niteliktedir.

Günümüzde Arktik çemberi ve Kuzey coğrafyasında yapılan çalışmalar sonucunda, yeni stratejik ulaşım yolları oluşmuştur. Kuzey – Doğu ve Kuzey – Batı Arktik yollarının ulaşımda büyük bir mali ve zamansal tasarruf sağlaması, bu yolların gelecekte kullanılarak Akdeniz – Cebelitarık Boğazı- Süveyş Kanalı’ nın önemini yitirmesine neden olacaktır. Çin, Rusya, Kanada ve ABD’nin bu yolları kullanmaya başlaması savımızı güçlendirir niteliktedir.

Kanada ve Rusya’nın Arktik çemberi içerisinde Tundra bölgelerinde büyük bir doğalgaz, mineral, maden rezervlerinin bulunduğu alınan örnekler ile kanıtlanmıştır. Ayrıca dünyada bulunan içilebilir su kaynaklarının büyük bir kısmının Arktik bölümünde bulunmaktadır. Sadece Kanada çevresinde 31,700 sayıda büyük göller bulunmakta ve dünyanın en fazla tatlı suyu içeren bölgesidir.

Antarktika bölgesinin önemi bilhassa yadsınamaz. Antarktika üzerinde yaptığı çalışmalar ve bölgeye yaptığı ziyaretler ile Antarktika bölgesinde üst kurulmasında öncülük etmiş İstanbul Üniversitesi’nden davetli Sayın hocamız Yar.Doç.Dr Burcu  Özsoy Çiçek’i aramızda görmekten sevinç duymaktayız.

Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğrencileri

Küresel Bakışla Kutup Konferansı Ekibi 

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.