20.4 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 19, 2024

Kölelik Tüm Dünyada Artıyor

Avustralya merkezli insan hakları örgütü Walk Free Foundation’un hazırladığı yıllık çalışmanın sonuçlarına göre kölelik, tüm dünyada 2014’ten bu yana %30 arttı. Örgüt, köleliği dünyanın en çok nüfuslu 167 ülkesinde yaptığı çalışmalar ile değerlendirdi. Çıkan sonuca göre, 2014 yılında 35,8 milyon olan köle sayısı günümüzde 45,8 milyona ulaşmış durumda.

Söz konusu kölelik, hem mafya tarafından seks amacıyla kullanılan insanları, hem diktatörlük ile yönetilen bazı ülkelerde zorla çalıştırılan işçileri, hem de bazı gelişmekte olan ülkelerde yaşayan ve borçlarını ödeyemedikleri için zorla çalıştırılan insanları kapsamakta. Örgüt tarafından köle sayısı üzerine yapılan tahminler, Birleşmiş Milletler’in tahminlerinin iki katından fazla.

Araştırmada verilen 45,8 milyonluk rakamın %58’i, beş ülke sınırında bulunuyor. Bu ülkeler Hindistan, Çin, Pakistan, Bangladeş ve Özbekistan. Yapılan çalışmalara göre 18,4 milyondan fazla Hintli, kendi borcunu veya ailesinin borcunu ödeyebilmek için seks kölesi veya başka bir biçimde köle olarak çalıştırılmakta. Buna ek olarak 3,4 milyon Çinli ve 2,1 milyon Pakistanlı da aynı durumda. Kuzey Kore Devleti için çalışan köle sayısı ise 1,1 milyon olarak tespit edilmiş durumda, yani toplam nüfusun %4,4’ü. Çalışmada, hükümetleri söz konusu kölelik eylemlerine göz yuman veya katılan devletler ise Ekvator Ginesi, Eritre, Hong Kong, İran ve Kuzey Kore olarak belirtilmekte.

Walk Free Foundation adlı örgütün kurucusu olan Andrew Forrest, söz konusu rakamların yapılan ciddi araştırmalar sonrasında elde edildiğini söylüyor ve bu rakamların nedenini, sonrasında insanları başlarına gelebilecek tehlikelere karşı savunmasız bırakan “göç”e bağlıyor.

Yeryüzündeki tüm devletler tarafından kölelik yasadışı olarak kabul edilmiş durumda. Uluslararası arenada en son kölelik üzerine hukuki düzenlemeleri yapan devlet ise 1981 yılında köleliği kaldırıp 2007 yılında yasak kılan Moritanya.

Köle olan insanlar daha çok seks, tarım, balıkçılık ve inşaat sektörlerinde çalıştırılıyorlar. Söz konusu kişilere en tehlikeli ve en yorucu işler yaptırılıyor. Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de ve Filistin topraklarında çocuklar, silahlı çatışmalara katılmaya, istihbaratçı olmaya veya intihar saldırıları düzenlemeye zorlanıyorlar.

Günümüz köleliğinin tuzağına düşen insanların rakamını tam olarak kestirebilmek mümkün değil, aynı zamanda bir kurumdan diğerine de söz konusu rakamlar değişmekte. Modern kölelik üzerine yaptığı çalışmalar ve yazdığı kitaplar ile tanınan Kevin Bales’e göre 35,8 milyon kişi bu tuzağa düşmüş durumda. Birleşmiş Milletler çatısı altında çalışmalarını sürdüren Dünya Çalışma Örgütü’ne göre ise bu rakam yaklaşık olarak 21 milyon.

Kaynak

Slate The Atlantic
SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.