Günümüzde gittikçe daha fazla kız çocuğu henüz 10 yaşını bile doldurmadan büluğ çağına girmektedir. The Guardian tarafından sağlanan verilere göre Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) büluğ çağına geçiş yaşı ortalaması kızlarda 1860’lı yıllarda 16,6 iken bu ortalama 1920’li yıllarda 14,6’ya, 1950’li yıllarda 13,1’e, 1980’li yıllarda 12,5’e ve 2010’lu yıllarda 10,5’e düşmüştür.[1]
Bunun temel nedeni nedir?
Her ne kadar araştırmacılar kesin bir neden sunamasalar da obezitenin ve tüketim mallarımızda bulunan bazı zararlı kimyasal maddelerin büluğ çağına geçiş yaşının gittikçe düşmesinde önemli rol oynadığı belirtilmektedir.
Obezite ile ilgili olarak, vücuttaki yağ oranının artmasının östrojen hormonunun salgılanmasını sağlayan hipofiz bezinin aktivasyonunu hızlandırdığı belirtilmektedir.
Kimyasal maddeler ile ilgili olarak ise tükettiğimiz ürünler[2] içerisinde bulunan fitalat veya bisfenol gibi sağlığa zararlı maddelerin östrojen hormonunun erken yaşlarda salgılanmasında rol oynadığı söylenmektedir.
Büluğ çağına geçişin gittikçe daha erken yaşlarda gerçekleşmesinin zararı var mıdır?
Büluğ çağına geçiş yaşının düşmesinin çeşitli psikolojik ve bedensel zararlarının olabileceği belirtilmektedir. Psikolojik açıdan bakıldığında, kız çocuklarının henüz gerçek dünyayı tanımadığı bir dönemde, cinsel hormonlarının harekete geçmesi olgusunu çocuklar ilk başta kavrayamamaktadırlar. Ayrıca fiziksel gelişimlerinin arkadaşlarına oranla daha erken başlamasından dolayı, erken yaşlarda büluğ çağına giren kız çocuklarının kendilerini daha yalnız hissedebildikleri ve bu yalnızlıktan psikolojik olarak olumsuz etkilenebildikleri söylenmektedir.
Bedensel açıdan bakıldığında ise daha erken yaşlarda büluğ çağına girilmesinin kız çocuklarında bedensel gelişim süresini kısalttığı söylenmektedir. İlk regl ile birlikte beyne artık bedensel büyümenin yavaşlatılabileceği sinyalleri gönderildiği için bu reglin çok erken yaşlarda yaşanması çocuklarda fiziksel gelişim sürelerinin kısa olacağı/kısalacağı anlamına gelmektedir. Ayrıca kız çocuklarının erken yaşlarda büluğ çağına girmelerinin ilerleyen dönemlerde bu çocuklarda göğüs kanserine, yumurtalık kanserine veya bir kalp rahatsızlığına yakalanma riskini arttırdığı da verilen bilgiler arasındadır.
[1] Büluğ çağına geçiş yaşı ortalamasının erkek çocuklarında da yıllar boyunca gittikçe düştüğü belirtilmektedir. Ayrıca hem kızlar hem de oğlanlar için bu düşüş yalnız ABD’de değil dünyanın diğer ülkelerinde de gözlemlenmektedir.
[2] Yalnızca tükettiğimiz gıda maddelerinde değil, günlük hayatta kullandığımız diğer ürünlerde de fitalat veya bisfenol bulunmaktadır.