Japonca adı “Kingyo Sukui (金魚掬い)” olan bu oyunda amaç, “Poi (ポイ)” adı verilen küçük ve içine çok ince bir kâğıt yerleştirilmiş olan düz bir plastik kaşık yardımıyla akvaryum içerisinde bulunan küçük Japon balıklarını içi su dolu bir kaba aktarmaktır. Bu oyun tek başına oynanabildiği gibi birden fazla kişi ile yarışma hâlinde de oynanabilmektedir.
Japonya’da geleneksel olarak şenliklerde eğlenmek amacıyla ortaya çıkmış olan bu oyun, 1995 yılından beri ulusal turnuva olarak Yamatokouriyama adı verilen Japon şehrinde düzenlenmektedir. Söz konusu ulusal turnuvaya bugün toplam 1.500’den fazla yarışmacı katılmaktadır. Turnuvada katılımcılara toplam 3 dakika süre verilmektedir ve bu süre içerisinde en fazla balığı leğene aktarmayı başaran kişi yarışmayı kazanmaktadır.
Genellikle, poi adı verilen gerecin kâğıt kısmı tamamen yırtılarak kullanılamaz hâle geldiğinde oyun biter ve kişinin o zamana kadar leğene aktarabildiği balıklar kişinin skorunu oluşturur. Eğer poi tamamen değil de kısmen yırtıldıysa ve hâlâ az da olsa kullanılabilir durumdaysa kişi, oyuna devam edebilir. Bazı durumlarda ise poi’nin hasarlı olup olmadığı değil de oyunculara tanınan süre dikkate alınmaktadır. Bu süre sonunda en fazla balığı kabına aktarmayı başaran kişi yarışmayı kazanmış olur. Maç esnasında poi’yi çerçevesinden tutarak kullanmak yasaktır.
İlk bakışta basit bir oyun gibi görünse de kimi yarışmacılar söz konusu oyunu çok ciddiye almaktadırlar ve kendilerince teknikler geliştirmektedirler. Her ne kadar geliştirilen teknikler kişiden kişiye farklılık gösterse de poi’yi suya 45 derecelik açıyla daldırarak kullanmak, poi su içerisindeyken gereci suyun yüzeyine paralel tutarak poi’nin yırtılmasına ve dalga oluşturmasına engel olmak, poi’yi çerçeveye en yakın kısmından tutmak gibi teknikler profesyonel oyuncular tarafından önerilen tekniklerdir.
Kingyo sukui adlı oyunun neye benzediğinin daha iyi anlaşılabilmesi için: