16.4 C
İstanbul
Pazar, Ekim 13, 2024

Kederli Müzik Dinlemek Akıl Sağlığı İçin Her Zaman İyi Değil

Duygu durumunu müzik notalarıyla düzene sokma isteği her zaman en iyi etkiyi yaratmaz.

Psikolojik acıyı tedavi etmeye yardım amacıyla kullanılan Müzik Terapi, bundan böyle özellikle Amerika ve İngiltere’de tanınan bir disiplin haline geldi. Ama zihinsel durumu iyileştirmek için müzik gücünün kullanılması daima belirgin değil. Frontiers in Human Neuroscience’ da yayımlanan bir makalede sıkça kederli ve saldırgan müzikler dinleyen insanların daha sinirli ve kederli insanlar olduğu belirtilmiştir.

Makalenin diğer yazarlarından biri olan Suvi Saarikallio şu şekilde açıklıyor: “Bu tür bir müzik dinleme biçimi, olumsuz duyguların ifadesine izin veriyor fakat duygu durumunu iyileştirmiyor.”

Müzik terapi ve nörolojideki bu araştırmacılar, 123 katılımcıdan müzik ile duygu durumlarını düzenleme stratejilerini tasvir etmesini istedi. Yani kısacası neden müzik dinlediklerini sordular. The Atlantic’e göre üç tip strateji belirlendi: düşünceyi başka alana yöneltme amaçlı, teselli amaçlı ve öfke ve hüznün boşaltılması amaçlı.

Müzikal Rüminasyon ( Derin Düşünme )

Araştırma konuları daha sonra katılımcıların çeşitli müzikler dinlerken Manyetik Rezonans Görüntüleri’ne (MR) yöneldi. Müzik dinlerken öfke ve hüznün boşaltıması stratejisini kullanan erkek katılımcıların, duygu durumun düzenlenmesine bağlı bir bölüm olan “orta prefrontal korteks”inde daha az faaliyetin görüldüğü ortaya çıktı.

Çalışmanın diğer yaratıcılarından Emily Clarkson şöyle açıklıyor: “Olumsuz duyguların yönetilmesindeki bazı tarzlar -durmadan olumsuz durumların düşünülmesi anlamına gelen rüminasyon gibi- kötü bir akıl sağlığıyla ilişkilidir. Bazı müzik dinleme tarzlarının olumsuz türden etkiler ile ilişkili olup olmadığını öğrenmek istiyoruz. “

Diğer araştırmacılardan Elvira Brattico’nun da özetlediği gibi, araştırma sonuçları, müzik dinleme ve orta prefrontal korteksin aktivasyonu arasında “bazı tarzlarda müzik dinlemenin uzun dönem içerisinde beyin üzerinde etkileri olduğu anlamına gelen bir bağ” olduğunu gösterdi.

Diğer araştırmacılar ise bu çalışmanın müzik terapistlerinin tavsiye etmeleri için hastaların ihtiyaçlarına göre uyarlanan müziklerin kullanılabileceğini düşünüyor.

 

(Bu makale Slate.com‘dan çevrilmiştir.)

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.