İngiliz The Guardian ve Fransız Le Figaro gazetelerinde yer alan haberlere göre, 2006’da bağımsızlığını ilan eden Balkan ülkesi Karadağ, NATO’ya üye olma yolunda.
Ekim ayında, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltonberg’in Karadağ ziyareti sonrası gerçekleştirilen basın toplantısında, ülkenin Başbakanı Milo Djukanovic, sene sonuna kadar NATO’dan ittifaka katılmak için bir davet beklediklerini açıkladı. Başbakan ayrıca şu ifadeleri kullandı: “Bu konuda çok iyimserim. Kasımdan sonra Karadağ’ın NATO üyeliğine davet edileceğini ümit ediyoruz.” Stoltonberg ise üyelik şartlarını sağlama hususunda Karadağ’ın gösterdiği çabaları övgüyle karşılarken, basın toplantısına şu sözlerle devam etti: “Karadağ, birçok reformu faaliyete geçirdi. Hukuk devletini pekiştirmek adına önemli ilerlemeler kaydetti ve birliğe katılma noktasında halkın desteğini almak için Karadağ’ı daha çok çalışmaya teşvik ediyorum.”
The Guardian gazetesinde yer alan haberde “17 yıl önce NATO tarafından bombalanan Balkan ülkesinin üyeliğe daveti, Rusya ve batı arasındaki gerilimi tırmandıracağa benziyor.” ifadesi kullanılırken, Le Figaro’daki haberde ise “Karadağ NATO’ya Katılmayı Ümit Ediyor” başlığı kullanıldı.
NATO’nun 28 üyesinin dışişleri bakanları bugün Brüksel’de 2 gün sürecek olan görüşmelere başladı. Üyelik daveti konusunda henüz kesin bir karar alınmadığını söyleyen Stoltonberg, Karadağ’ın ittifaka katılmasının tarihi bir karar olacağını ve batı Balkanlara olan adanmışlıklarına dair bir sinyal olabileceğini ifade etti.
Daha önceden Karadağ Parlementosu’nda ittifaka katılma meselesi oylanmıştı ve bu oylamanın ardından gerekli prosedürler yerine getirilmesi için düğmeye basılmıştı.
Devam eden gelişmeleri takiben Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, Eylül ayında bir Bosna gazetesine yaptığı açıklamada Karadağ’ın NATO’ya alınmasının provokasyon olduğunu ve bir ülkenin herhangi bir ittifaka üye olduğuna bakılmaksızın Avrupa’da eşit ve paylaşımcı bir güvenlik sistemi kurma bağlamında gösterilen kararlılığa balta vuracak sorumsuz bir politika yaklaşımı olduğunu ifade etti.
Diplomatlar ise Karadağ’ın üyeliğinin NATO’nun potansiyel üye ülkelere yönelik izleyeceği politika için bir kaynak olabileceğini düşünüyorlar. Potansiyel ülkeler şu şekilde: Makedonya, Bosna Hersek ve Gürcistan. 2008’de Bükreş’te gerçekleşen NATO zirvesinde üye ülkeler, yeni bir genişleme dalgasında Gürcistan’ın ve Ukrayna’nın ittifaka alınmasının bir hata olabileceği kararını almıştı. Fakat şu anda bu kararın tekrar incelendiği haberleri gün yüzüne çıkmış durumda.