26.4 C
İstanbul
Cumartesi, Eylül 14, 2024

Kırgızistan’ın Coğrafi Hedefleri (Video)

Orta Asya’nın güneydoğu köşesinde bulunan Kırgızistan’ın Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan ile sınırı bulunmaktadır. Kırgızistan’ın denize kıyısı yoktur ve neredeyse tamamen dağlık bir arazisi vardır. Bu da ülkenin ekonomik açıdan büyümesini zorlaştırmaktadır. Ülkenin altın gibi bazı yer altı zenginlikleri vardır. Ancak ülkenin önemli miktarda petrol veya doğal gaz gibi kaynakları bulunmamaktadır. Bu nedenle Kırgızistan, dönemin Sovyetler Birliği içerisinde yer alan devletlerin en fakirlerindendir. Kırgızistan’ın dağlık arazisi, ülke içerisinde fark edilir bir biçimde politik ve sosyal bölünmelere neden olmaktadır. Bu bölünme, ülkenin kuzey ve güney bölgeleri arasında özellikle belirgindir. Kırgızistan’ın, birbirinden ayrı iki nüfusu ve iki politik merkezi bulunmaktadır. Bu merkezlerden birisi başkent Bişkek; diğeri ise Oş ve Celal-Abad koridorudur. Bu iki merkezlilik ülkede, bağımsızlık sonrası dönemde istikrarsız bir politik ortam oluşmasına neden olmuştur. Buna örnek olarak, Kırgızistan’da geçtiğimiz son yedi yılda yaşanan iki devrim verilebilir. 1924’te Josef Stalin, Orta Asya sınırlarını, Fergana Vadisi Bölgesi’ni ve bölge halkını kasten üçe bölmek için tasarlamıştır. Kırgızistan’ın güneyinde bulunan kalabalık Özbek ve Tacik azınlıkları ile ülkenin sınırlı su kaynakları için yaşanan sorunlar, Kırgızistan ile komşuları arasında gerginliklere ve sınır sorunlarına neden olmuştur. Ülkenin coğrafyasından kaynaklanan ve ekonomi, güvenlik ve politika ile ilgili zorluklara rağmen, Kırgızistan’ın stratejik konumu Kırgızistan’ı, daha büyük güçler arasındaki bir “rekabet bölgesi” yapmaktadır. Kırgızistan’ın en büyük ticaret ortağı Rusya’dır. Bununla birlikte Kant’ta bir de Rus askerî üssü bulunmaktadır.

Aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) de Manas’ta bir askerî üssü bulunmaktadır. Manas, yakında bulunan Afganistan’a yapılacak herhangi bir NATO askerî operasyonu için önemli bir geçiş noktasıdır. Söz konusu Rusya- ABD dış rekabetinden faydalanabilmek ve içerde zayıflamasına neden olan sorunlarla başa çıkabilmek Kırgızistan’ın stratejisini oluşturmaktadır.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.