21.4 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 19, 2024

İletişim ve Toplum Haber Çözümlemesi

Suçlular ve Denetimli Serbestlik, Eşcinsellik ve Devlet Irkçılığı, Annelik ve Kariyer, Kürtaj ve Yasa konuları hakkında Michel Foucault , Biyo-iktidar- Biyo-politik ve Anatomopolitik Haber Çözümlemesi  çalışması 4 parça halinde paylaşılacaktır. Her parçada ayrı bir haber çözümlemesi yapılacaktır.

1.HABER ÇÖZÜMLEMESİ

Başlık “Karısını dövdü iş imkanı çıktı”

Gazete : Milliyet / Anadolu ajansı

Haber Tarihi:  10.02.2012

 Karısını dövdü iş imkanı çıktı

Trabzon’un Araklı  İlçesinin Merkez Mahallesi’nde oturan 7 çocuk sahibi İsmail (56) ve Fatma Şahin (53) çifti, bir süre önce ilçedeki polis merkezi önünde tartıştı. Bu sırada İsmail Şahin eşine tokat attı. Polislerin müdahale ettiği olayın ardından İsmail Şahin hakkında Araklı Sulh Ceza Mahkemesinde eşini döverek, kasten yaraladığı gerekçesiyle dava açıldı.

Yargılama sonunda Şahin’e verilen 5 ay hapis cezası, ceza miktarı, sanığın sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında bir kamu kurumunda ücretsiz çalışma cezasına dönüştürüldü.

İsmail Şahin, Yargıtayın kararı onamasından sonra Araklı Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 5 ay süreyle ücretsiz çaycılık ve temizlik yaparak cezasını tamamladı. Bu sırada kurum yetkilileri ile çalışanlarının beğenisini kazanan Şahin, cezasının ardından aynı kurumda sigortalı ve maaşlı olarak işe alındı.

Yaklaşık 8 aydır bu kurumda çaycılık ve temizlik yaparak geçimini sağlayan İsmail Şahin kurum yetkililerinin talebiyle Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde maaşlı olarak işe başladığını dile getiren Şahin, “Yaklaşık 3-4 yıldır işsizdim, bu ceza benim için ödül oldu. Artık iş sahibiyim ve ailemi geçindirebiliyorum.

Çaycılık, temizlik yapıyorum, kaloriferin yakılmasına yardımcı oluyorum” dedi.

-“Bir daha eşimi dövmem”-

İsmail Şahin, cezanın kendisine ders olduğunu, eşini bir daha dövmeyeceğini dile getirerek, “Hatalı olan bendim. Çalışmamdan eşim de çocuklarımda memnun. Şimdi evimde huzursuzluk yok” diye konuştu.

Denetimli Serbestlik Uygulamasının faydalı olduğunu söyleyen Şahin, “Ceza alan insanların topluma kazandırılması lazım. Bunda ceza alanların tutumu da önemli. Çalıştıkları kurumda insanlara saygı gösterip, onların sevgisini kazanmalılar. Ben de öyle yaptım. Ceza olmasaydı belkide halen işsizdim, şimdi kafam rahat” dedi.

 

Suçlular ve Denetimli Serbestlik

 Çözümleme

  Michel Foucault biyo-iktidar normalizasyon toplumu oluşturur ve  bireyleri norma uymaya zorlayan onları normalleştiren ve üretim süreçlerine uygun kılan kurumlar olarak görev yaparlar.”  Bu doğrultuda baktığımızda haberde yer alan birey karısına şiddet uygulayarak işlediği suç 5 ay hapis cezası almasına neden olmuştur ancak  ceza miktarı, sanığın sosyal ve ekonomik durumu göz önünde bulundurularak Denetimli Serbestlik Uygulaması kapsamında bir kamu kurumunda ücretsiz çalışma cezasına dönüştürülmüştür bu sürece baktığımızda  19. Yüzyıldaki siyasal hukukun en büyük değişikliklerinden bir tanesi öldürme ya da yaşamda bırakma hakkını yaşatma ve ölüme terketme hakkı olarak değiştirmesidir bu bağlamda bireyin hapishanede bu 5 aylık süre boyunca sadece zaman tüketmesinin iktidar nezdinde herhangi bir üretim sağlamayacağı için iktidar, devlet kurumları arasında yaptığı bu anlaşma ile  Foucault’nun  biyo-iktidar kavramının iktidar ve onun yönetimi konusundaki faydalarından ve etkilerinden söz etmek mümkündür.  İktidar bu uygulama ile kurumunda sağladığı işçi istihdamını sağlamış bununla birlikte bireyin devlet için faydalı olmasını sağlamıştır. Birey bu 5 aylık çalışma cezası süresince işini özveriliyle yapmış ve kurum çalışanları ile yöneticilerinin sevgisini kazanmıştır. Cezası bittikten sonra birey işsizlik sorunuyla karşı karşıya kalmış ve iş arayışına girmiştir. Kamu yöneticileri bu durumu bilmesi ve bireyin çalışmalarından memnun kaldığı için yöneticiler tarafından sigortalı ve maaşlı olarak işe almıştır.

Birey için yapılan bu uygulama bireyi normalleştiren aynı zamanda da iktidarın yasalarla bireyi topluma yeniden kazandırma ve tüketim değil üretim sürecine katması başarılı bir şekilde oluşturulmuştur. Bununla birlikte Foucault, biyo-iktidarın niçin bedensel şiddeti dışlayıp onun yerine  hükümlüyü itaatkar ve üretken hale getiren yapıyı tercih ettiğini bireyin biyolojik yaşamı ve onun yönetilmesinin iktidarın vazgeçilmez bir unsuru olduğunu kanıtlar niteliktedir.

İsmail ATAYILDIZ

Kaynakça

http://www.milliyet.com.tr/karisini-dovdu-is-imkani-cikti/gundem/gundemdetay/10.02.2012/1500548/default.htm

2.Haber Çözümlemesi için tıklayın.

İsmail Atayıldız
İsmail Atayıldız
Akdeniz Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım 4. sınıf
SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.