Avrupa’da Ukrayna’ya karşı başlatılan askeri müdahalenin yankıları sürüyor. AB ülkeleri Rus Gazı alımı dahil birçok alanda Rusya ile ilişkilerini etkileyecek adımlar atmaya devam ediyor. Ukrayna’nın Rusya tarafından işgal edilmesinin ardından Avrupa’da bir enerji krizi kapıda. Öyle ki kıta Avrupa’sının büyük bir bölümü boru hatlarından gelen bu gaza bağımlı durumda. Sıvılaştırılmış şekilde temin edilebilen LNG bir çözüm olabilir ancak tedariki ve işlemesi daha zor olabilir. LNG’nin temin edilebileceği başlıca tedarikçiler ise ABD, Katar ve Nijerya’dır.
Avrupa Birliği Enerji Düzenleyicileri İşbirliği Ajansı’ndan elde edilen veriler dikkat çekiyor. Rus gazının alımının durdurulması durumunda hangi ülkelerin enerji arzının en fazla risk altında olacağını gösteriyor. Avrupa’nın önde gelen ekonomileri arasında Almanya, gazının yaklaşık yarısını Rusya’dan ithal ediyor. Mevcut en son verilere göre Fransa gazının yalnızca dörtte birini Rusya’dan alıyor. Fransa gazının en büyük kaynağı ise yüzde 35 ile Norveç olurken İtalya yüzde 46’lık bir bağımlılıkla gaz krizinden en çok etkilenebilecek ülkelerin başında.
İngiltere ve İspanya güvende
İngiltere, gaz alımının bir kısmını yerel kaynaklardan sağlarken çoğunluğunu Norveç ve Katar’dan sağlayarak farklı bir yol izlemekte. İspanya da Rus gazı için en büyük müşterileri arasında yer almıyor. İspanya’nın en büyük tedarikçilerinin başında Cezayir ve ABD geliyor.
Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek ve Moldova gibi küçük Avrupa ülkeleri yüzde 100 Rus gazına bağımlı durumda. Eldeki son verilere göre, bağımlılık ayrıca Finlandiya ve Letonya’da gaz arzının yüzde 90’ının üzerinde. Sırbistan’da bu durum yüzde 89. Hollanda, Romanya’da düşük seviyelerde bağımlı olduğu görülüyor. Gürcistan, İrlanda ve Ukrayna’da Rus gazına neredeyse hiç bağımlılık bulunmuyor.
Bununla birlikte, Ukrayna, Rusya ile Kırım konusunda daha önce silahlı çatışmanın ardından 2015’den itibaren AB’den doğal gaz satın alıyor.
Bosna-Hersek, Kuzey Makedonya ve Moldova tamamen Rusya’ya bağımlı
Bazı küçük Avrupa ülkeleri, yani Kuzey Makedonya, Bosna-Hersek ve Moldova, yalnızca Rus gazına güveniyor. Eldeki en son verilere göre, bağımlılık ayrıca Finlandiya ve Letonya’da gaz arzının yüzde 90’ının üzerinde ve Sırbistan’da yüzde 89’du. Hollanda, Romanya’da düşük bağımlılık görülürken, Gürcistan, İrlanda ve Ukrayna’da Rus gazına neredeyse hiç bağımlılık yok. Bununla birlikte, ikinci ülke, Rusya ile Kırım konusunda daha önce silahlı bir çatışmanın ardından 2015’ten beri AB’den doğal gaz satın alıyor. Bu, blok yoluyla Rus gazının yeniden ithaline tabi olabileceği anlamına geliyor.
Bu yazılanlar ve görsel Statista’dan alınarak bazı kısımları Türkçe’ye çevirilmiştir. Kaynak