10.8 C
İstanbul
Pazartesi, Kasım 11, 2024

Fransa’nın İntihar Eden Tarımcıları

Fransız gazeteci ve yönetmen Edouard Bergeon, anne ve baba tarafından tarımcı[1] ailelerden gelmektedir. 31 Mart 1999 tarihinde Edouard Bergeon’un babası, ünlü gazeteci ve yönetmen henüz 16 yaşındayken, zirai ilaç yutarak intihar etmiştir. Çok sevdiği babasının intiharını hiçbir zaman unutamayan Bergeon, bu nedenle gazeteciyken yazdığı yazılarda, gerçekleştirdiği röportajlarda ve belgesellerde tarımcıları ve toprağı ilgilendiren sorunlara değinmiştir (Les fils de la terre[2] adlı belgeseli bu duruma güzel bir örnek oluşturmaktadır).

Bergeon, ilk filmini babasının hikâyesinden ilham alarak yönetmiştir ve 2019 yılında vizyona giren bu filmi Au nom de la terre[3], üç kategoride Sezar Ödülü’ne aday olmuştur. Söz konusu filmin fragmanı aşağıda sunulmuştur:

Aslında Edouard Bergeon’un babasının intiharı, Fransa’daki tarımcılar nezdinde istisnai bir durum oluşturmamaktadır. Hatta günümüzde Fransız tarımcılar, 1990’lı yıllara oranla belki de daha zor koşullarda hayatlarını idame ettirmektedirler.

Fransa’da zaten mali borçlarla boğuşmakta olan tarımcılar[4][5], ürünlerini ne fiyata satacaklarını genellikle kendileri belirleyememektedirler. Ayrıca, açık alanda çalıştıklarından dolayı sağlıklarını, ofis çalışanlarına oranla, daha kolay kaybetmektedirler. İklime, hayvanların sağlığına v.b. pek çok değişkene uymak zorunda olduklarından dolayı istikrarlı bir meslek icra edememektedirler. Haftalık çalışma saatleri de çok fazla olan tarımcılar, bu nedenle zorlu hayat koşullarında yaşamaktadırlar. Buna ek olarak tarımcılar, toplum nezdinde takdir edilmemektedirler ve çoğu zaman aileden miras kalan bir sistemi yürütmenin ağır manevi yükü ile yaşamak zorunda kalmaktadırlar. Bu sorunlara, yaşanabilecek olan ailevi sorunlar da eklenince tüm bunlar, tarımcıların kaldırabileceğinden fazla olabilmektedir. Bu durum da tarımcıların hayatlarını cehenneme çevirerek tarımcıları intihara itebilmektedir.

Fransa’da tarımcıların intiharı meselesi, günümüzde hükümetin odaklandığı bir mesele olmadığından dolayı, Fransa’da bir yıl içerisinde intihar eden toplam tarımcı sayısı ile ilgili en son istatistiksel bilgiler 2015 yılına aittir.[6] Bu bilgilere göre 2015 yılı içerisinde Fransa’da toplamda 605 tarımcı intihar etmiştir.[7] Bugün ise, her ne kadar kesin verilere sahip olunmasa da, Fransa’da her iki günde bir tarımcının intihar ettiği tahmin edilmektedir.[8] Bu da tarım sektörünü Fransa’da intihardan en muzdarip sektör yapmaktadır.

Edouard Bergeon’a göre Fransız tarımcıları içine düştükleri mali çıkmazdan ve intihardan kurtarabilmek için Fransa’da üretilen tarım ürünlerinin tüketilmesi gerekmektedir. Böylece hem Fransa’daki tarımcıların durumunun hem de çevresel sorunların iyileşmesi sağlanacaktır. Fransız hükümetinin tarımcıların intihar etmesi meselesi ile ilgili nasıl çalışmalar yapacağı ve nasıl önlemler alacağı ise zamanla belirginleşecektir.


[1] Bu yazıda “tarım” ve “tarımcı” kavramları hem bitki hem de hayvan yetiştiriciliğini ve yetiştiricilerini anlatmak için kullanılmıştır.

[2] “Les fils de la terre” başlığı Fransızcadan Türkçeye “Toprağın Çocukları” olarak çevrilebilir.

[3] “Au nom de la terre” başlığı Fransızcadan Türkçeye “Toprak Adına” olarak çevrilebilir.

[4] Fransa’da tarımcıların borçlarının son 30 yılda üçe katlandığı belirtilmektedir.

[5] 2016 yılında Fransa’da tarımcıların %22,1’inin yoksulluk sınırının altında yaşadığı belirtilmektedir.

[6] Ancak, bu konudaki ilk verilerin 1968 yılında elde edildiği söylenmektedir. Bu durumda Fransa’da tarımcıların intiharı meselesi uzun zamandır var olan ancak pek duyulmayan bir meseledir.

[7] İntihar eden insanların %81’i erkektir, %19’u kadındır. Ayrıca bu insanların %56’sı 65 yaş ve üzerindedir.

[8] Kimilerine göre Fransa’da bugün, günde bir tarımcı intihar etmektedir.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.