Avrupa Birliği (AB) ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) arasında imzalanması plânlanan ve her iki uluslararası aktör arasında ortak bir pazar kurmayı amaçlayan Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP)) Anlaşması’nı, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, bu koşullar altında en azından ABD Başkanı’nın başkanlık süresi bitinceye kadar imzalamayacaklarını 30 Ağustos 2016 tarihinde Paris’te yaptığı bir konuşma sırasında belirtti.
1 Eylül 2016 tarihinde de Fransa Başbakanı Manuel Valls, söz konusu anlaşmanın “kesinlikle durdurulması gerektiğini” ve bu koşullarda anlaşmanın “kabul edilemez” olduğunu tekrar etti.
Öbür yandan Angela Merkel, söz konusu anlaşmanın bir an önce imzalanmasını istemekte. Ancak Fransa’nın anlaşmayı ABD adına “fazla avantajlı” bulduğunu söylemesi ve şu anda anlaşmaya sıcak bakmaması, Almanya ile Fransa arasında bir orta yol bulmanın zorunluluğunu göstermekte.
Son olarak 2 Eylül 2016 tarihinde Fransa’da, Evian-les-Bains’da, bir araya gelen Hollande ve Merkel, henüz orta bir yol bulamamışa benziyorlar. Bu nedenle, 16 Eylül’de Bratislava’da gerçekleşecek olan ve Brexit sonrasında AB’nin geleceği tartışılacak olan toplantı sonrasında yapılacak açıklamalar, hem ABD’nin hem de AB’nin ekonomik açıdan geleceğinin bir nebze de olsa belirlemesi açısından daha da önem kazanmış durumda.