16.5 C
İstanbul
Çarşamba, Ekim 4, 2023

Dünya Yağ Piyasalarının Gözdesi- Kızıl Petrol- Palm Yağı

Afrika’nın tropikal alanlarında yetişen bir ağaç türü olan palmiye ağacının kızıl meyvesinden çıkan Palm Yağı, dünyada en çok kullanılan bitkisel yağ. Son yıllarda dünyada palm yağı üretimi için kullanılan tarım arazilerinin gittikçe artmaya başlaması ile Palm yağına ilgi de aynı oranda artmaya başladı.

Şu anda dünyada 15 milyon hektar sadece palmiye ağacı üretimi için kullanılıyor. İstatistiki veriler, dünyada toplam yağ üretiminin yaklaşık yarısını karşılayan Palm yağının üretiminin 2020 yılında 40 milyon tonu aşacağını gösteriyor. Bunun nedeni ise halen 120 milyon ton civarında olan dünya yağ ihtiyacının, 2020’lerde 175 milyon ton seviyesine ulaşacak olması ve palm bitkisinin kanola ve soya gibi bitkilere kıyasla veriminin çok yüksek olması.

Ayrıca yağların içinde bulunan palm yağının kolestrol içermemesi nedeniyle, kozmetik, temizlik, çikolata ve bisküvi gibi sektörlerde tercih ediliyor.

1997-2001 yılları arasında yüzde 31 tüketimi, yüzde 34 ticareti, yüzde 43 oranında da üretimi artan Palm Yağı, toplam 48 milyon olan bitkisel yağ ticaretinin yarısını karşıladı.

Palm yağı ihtiyacının giderek artacak olmasının nedenlerinden biri de margarin ve margarin içeren ürünlerin etiketinde, trans yağı asit seviyelerini belirtme zorunluluğunun olması. Çünkü palm yağı doğal haliyle trans seviyesi çok düşük. Ayrıca katı özellikte olması margarin üreticileri tarafından da daha fazla talep görmesini sağlayacak. Palm yağının zararlı olduğuna dair var olan söylentiler gelişmiş pek çok dünya ülkesinin, palm yağı ithal etmeleri ve kendi ülkelerinde kullanmaya başlamalarıyla bu tür yargıların yanlış olduğu kanısını gündeme getiriyor.

Palm yağının en önemli özelliklerinden biri de yüksek antioksidan etkiye sahip E vitamini içeriyor olması.

Hurma yağı olarak da bilinen palm yağı, hurma meyvesinin etinden (mesocarp) elde ediliyor. Zeytinyağında olduğu gibi hurma yağı da bir meyve yağıdır. Fakat Hurma yağı, hurma meyvesinin çekirdeğinden veya tohumundan çıkartılan hurma çekirdeği yağı ile karıştırılmamalıdır.

Hurma meyvesinden iki ayrı yağ türü elde edilmektedir: birincisi hurma yağı, ikincisi ise hurma çekirdeği yağıdır. Hurma yağı içeren bazı çalışmaların yeniden ele alınması sonucunda, hurma yağının batı ülkelerinde kullanılan yağların yerini aldığında deneklerin kan kolesterolü seviyelerinin yükselmediğini, aksine % 7 ila % 38 arasında azalma olduğunu göstermiştir. Bunun nedeni hurma yağının trans yağı içermemesi, sadece kolesterolü yükselten laurik ve miristik asitlerin kalıntılarını içermesi ve yağın kolesterolü yükseltmemesini sağlayan başlıca doymuş yağ asidi olan palmitik asidi içeren bir benzersiz yağ molekülü konfigürasyonuna sahip olmasıdır.

Hurma Yağının Faydaları:

  • Zengin bir antioksidan
    kaynağıdır. (karotenler and
    tokoferoller)
  • Doğaldır, hidrojene değildir,
    sıcaklık ve hekzan gibi
    çözücülerle işlenmemiştir.
  • Trans yağ asitleri içermez.
    n Gerekli bir yağ asidi olan
    Omega-6 içerir (Linoleik asit).
  • Kan lipidlerini iyileştirir ve
    yararlı HDL kolesterolü artırır.
  • Pişirmede kullanıldığında
    değişime uğramaz.
  • Hazmı ve sindirimi kolaydır.

 

Bu makale, gerekli izinler alınarak, “Africa Time” adlı derginin Kasım sayısından alıntılanmıştır.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.