Çocukken oynanılan “at başlı değneğe binme oyunu” Finlandiya’da 2010’lu yıllardan itibaren gençlerin trendi hâline gelmiştir ve bu oyunun günümüzde farklı bir spor dalı olarak turnuvaları düzenlenmektedir.
Genellikle 10-18 yaş aralığındaki genç kızlar tarafından tercih edilen bu spor türüne meraklananların sayısı hem Finlandiya’da hem de tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Bu yeni spor türüyle uğraşabilmek için gereken iki şey ise ortalama 200 dolar değerinde olan bir at başlı değnek ile biraz hayal gücüdür.
Günümüzde Finlandiya’da 20.000 kişi tarafından spor olarak yapılan at başlı değnek biniciliğinin 29 Nisan 2017 tarihinde Finlandiya-Vantaa’da ilk defa ulusal turnuvası (Finnish Hobbyhorse Championship) düzenlenmiştir. Söz konusu ulusal turnuvaya yaklaşık 200 yarışmacının ve 1000 seyircinin katıldığı belirtilmektedir. Ulusal turnuvada yarışmacılar birkaç kategoride (engelli koşu, at terbiyesi, v.b.) yarışmışlardır. İşte söz konusu ulusal turnuvadan bazı görüntüler:
2019 yılında yine Finlandiya’da düzenlenmiş olan müsabakada ise 400 katılımcı birinciliği elde etmek için mücadele etmişlerdir:
Ancak bu spor Finlandiya sınırlarını aşmaktadır ve her geçen gün daha da uluslararası bir nitelik kazanmaktadır. Öyle ki 29 Eylül 2018 tarihinde Fransa’nın Vendée şehrinde Fransa’dan, Belçika’dan, Birleşik Krallık’tan, Finlandiya’dan ve Yeni Zelanda’dan gelen yarışmacılardan oluşan bir iki ayaklı at dünya şampiyonası düzenlenmiştir. Söz konusu şampiyona toplamda üç aşamadan oluşmuştur (engelli koşu, at terbiyesi ve at sesi çıkarma). Bu üç aşamanın yanı sıra jüri bir de en güzel at başlı değneğin seçildiği bir “güzellik yarışması” düzenlemiştir. Bu renkli şampiyonada katılımcılar hem eğlenmişlerdir hem de uluslararası bir ortamda kültürel paylaşımda bulunmuşlardır.
Her ne kadar basit bir aktiviteye benzese de at başlı değnek biniciliğinin de bazı teknik detayları bulunmaktadır. Hakemlerin, katılımcılara oy verirken, katılımcıların adım aralıkları arasındaki uyuma, dizginleri ne kadar sıkı kavradıklarına, (varsa) kırbaçlarını doğru zamanda kullanıp kullanmadıklarına v.b. detaylara baktıkları belirtilmektedir.
At başlı değnek sporu Finlandiya’da hükümet tarafından bir kültürel ve ekonomik fırsat olarak görülmektedir ve Finlandiya, bu sporu(nu) tüm dünyaya ihraç etmeye çalışmaktadır. At başlı değnek biniciliğinin en tanınmış yüzü olan Finlandiyalı Alisa Aarniomäki’nin yurt dışı tanıtım seyahatlerinde Finlandiya Dışişleri Bakanlığı tarafından finanse edilmesi ve desteklenmesi, hatta Alisa’nın kendi yaptığı iki el yapımı at başlı değneğin Prens William ile Prenses Catherine’e Finlandiya hükümeti tarafından Kasım 2017’de hediye edilmesi, Finlandiya’nın at başlı değnek sporunu dünyaya nasıl yaymak istediğini bize kanıtlamaktadır.
Her ne kadar tuhaf bir spor dalı gibi görünse de gençlerin hareket etmelerini, gruplar kurarak kaynaşmalarını sağlayan bu yeni spor çeşidi, insanlar tarafından bir tür “terapi” olarak da kabul edilmektedir. Ayrıca bir binicilik eğitmeni, bu yeni sporun gençlere atları sevdirdiğini belirterek ileride (gerçek at üzerinde) binicilik yapmak isteyen gençlerin, at başlı değnek biniciliği ile uğraşmalarının faydalı olacağını söylemektedir. Ülkenin binicilik otoritesi olan Finlandiya Binicilik Federasyonu’ndan Genel Sekreter Fred Sundwall da çocukların atları sevebilmesine yardımcı olduğu için bu spor türünü desteklediğini belirtmiştir.