20.4 C
İstanbul
Perşembe, Ekim 3, 2024

Arap Müzik Dünyasının Divalarından “Cezayirli Verda”

1939 yılında Fransa’nın başkenti Paris’te doğan ve 2012 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de, gerçirdiği bir kalp krizinden dolayı, hayatını kaybeden Cezayirli Verda (Warda Al-Jazairia), Ümmü Gülsüm ve Feyruz ile birlikte Arap müzik dünyasının divalarından birisi olarak kabul edilmektedir. Arapçada “verda” kelimesi “gül” anlamına geldiğinden, kendisine “Cezayir verdası”, yani “Cezayir gülü” de denmektedir. Belki de Lübnanlı bir anneye ve Cezayirli bir babaya sahip olmanın da etkisiyle Verda, hayatı boyunca Pan-Arabist bir vizyona sahip olmuştur.

Verda’nın Hayatı

Verda henüz çok küçükken ailesi Paris’te “Le Tam-Tam” (“Tam” kelimesinin inisiyalleri Fransızcada Tunus’u, Cezayir’i ve Fas’ı (Tunisie, Algérie, Maroc) temsil etmektedir) adında bir Doğu (oryantal) kabaresi işletmektedir. Bu nedenle Verda müzikle henüz çok küçük yaşta tanışmıştır ve daha 11 yaşındayken kariyerine ailesinin kabaresinde şarkılar söyleyerek başlamıştır. Kariyerine başladığında babası küçük kızının şarkı söylemesine pek de sıcak bakmamıştır. Ancak o da zamanla bu duruma alışarak bu durumu kabul etmiştir.

Verda, kariyerinin ilk yıllarında Le Tam Tam’da özellikle Arapça şarkılar söylemiştir. Arap dünyasını ve Arap müzik kültürünü bu şarkılar sayesinde Paris’te öğrenmiştir. Ancak Verda’nın Paris macerası kendisi 15 yaşında iken son bulmuştur. 1954-1962 yıllarında Cezayir ile Fransa’yı karşı karşıya getiren Cezayir’in bağımsızlık savaşının başladığı dönemde Verda’nın ailesini zor günler beklemektedir.

Verda’nın ailesinin sahip olduğu Le Tam Tam adlı kabare, Cezayir’in bağımsızlığı için çalışmalar yapan Demokratik Özgürlüklerin Zaferi Hareketi’nin (Le Mouvement pour le triomphe des libertés démocratiques (MTLD)) Paris’teki merkezinin hemen yanındadır. Bu nedenle de Fransız polisi, kabarenin MTLD ile ilişkisi olduğunu düşünerek, sürekli düzenlediği operasyonlarla ve çatkapı gelişleriyle kabareyi baskılamaktadır. Bu baskılar üzerine Verda ve ailesi artık yaşanamaz hâle gelen Paris hayatını terk etmek zorunda kalmışlardır. Bunun üzerine Verda, kız kardeşi ve kız kardeşinin çocuklarıyla birlikte annesinin memleketi olan Lübnan’a gitmiştir. Böylece aileden ilk olarak Verda ve kız kardeşi Paris’i terk etmek zorunda kalmışlardır.

Verda, Lübnan’a, Lübnanlıların kendisini bir Lübnanlı gibi görememesinin de etkisiyle, kolayca adapte olamamıştır. Zaten Verda da kendisini bir Cezayirli gibi görmektedir. Ancak, her ne kadar Lübnan’a adapte olamasa da Verda, Lübnan’da “Cemile (Djamila)” adlı parçasını çıkarmıştır ve bu parçası sayesinde yalnızca Lübnan’da değil, Mısır’da da adı bilinmeye başlamıştır.

Cemile adlı parçasının kendisine Mısır’da kazandırdığı ün sayesinde Verda, Mısır’da ilk filmini çekmek için bir kontrat imzalamıştır. Aynı zamanda Mısır’da radyo ile de orada çalışmak için anlaşmıştır. Bunun üzerine Verda, Lübnan’ı terk edip Mısır’a yerleşmiştir. 18 yaşında Mısır’a gelen Verda, buraya Lübnan’dan daha kolay adapte olmuştur. Ancak Mısır’da da karşısına iki sorun çıkmıştır. Bunlardan biri Mısır Arapçasını (kendi tabiriyle “Mısırca”) bir filmde oynayabilecek kadar kusursuz konuşamıyor olmasıdır. Diğeri ise her ne kadar Arapça konuşmayı biliyor olsa da yazmayı bilmiyor olmasıdır. Bu nedenle Mısır’dayken Verda, bir yandan Arapça yazma dersleri, bir yandan da Mısır Arapçası diksiyon dersleri almıştır. Kendisi Mısır’da iken özellikle Muhammet Abdülvahap’ın şarkılarını söyleyerek ününe ün katmıştır.

1962 yılında Cezayir bağımsızlığını kazanınca aynı tarihte Verda ve ailesi buraya taşınmışlardır. Cezayir’e taşınmak ve orada yaşamak Verda’nın çocukluğundan beri istediği bir şeydir ve kendisi, kocası ile Cezayir’de, yine 1962 yılında, tanışıp evlenmiştir. Kocası kendisinden şarkı söylemeyi bırakmasını istediğinden ve kendisi de artık şarkı söylemekten yorulduğundan Verda 9 yıl boyunca şarkı söylemeyi bırakmıştır. Verda’nın kocasından iki çocuğu olmuştur ve ünlü sanatçı, 9 yıl boyunca kendisini çocuklarına ve ailesine adamıştır.

Verda sahneleri terk ettikten yaklaşık 10 yıllık bir süre sonra ünlü sanatçı ve kocası dönemin Cezayir cumhurbaşkanı ile karşılaşmışlardır. Cumhurbaşkanı, Verda’yı tanıyarak kendisinin Cezayir’in bağımsızlığının 10. yılında bağımsızlığın 10. yılı onuruna sahnede yer almasını istemiştir. Bu durum her ne kadar kendisinin şarkı söylemesini istemeyen kocası ile arasında tartışmalara yol açsa da Verda sahneye tekrar çıkma kararı almıştır. Cezayir’in bağımsızlığının 10. yılında tekrar sahneye çıkan Verda, sahneyi ne kadar çok sevdiğini ve  özlediğini anlamıştır. Böylece sahneye çıkmaya devam etme kararı almıştır.

Bunun üzerine Verda, çocuklarının babası ile 1972 yılında boşanıp aynı yıl tek başına Mısır’a dönmüştür. Burada kariyerinin zirvesine çıkmıştır ve birbirinden ünlü şarkılar besteleyerek birbirinden ünlü filmlerde oynamıştır. Aynı zamanda burada tanıştığı bir besteci ile evlenmesi de kariyerindeki bu yükselişte etkili olmuştur. Ancak bu ikinci eşiyle de evlendikten 7 yıl sonra boşanmışlardır. İşte bu dönemde Verda, tam olarak 1979 yılında, Fransa’nın başkenti Paris’te Olympia’da sahneye çıkmıştır. Artık tam anlamıyla uluslararası bir sanatçı olmuştur.

Müzik kariyerine birkaç kez ara vermesine rağmen Verda, 1990’lı yıllarda da tanınan ve ünlü bir sanatçı olarak kariyerine devam etmiştir. Ancak daha sonraki yıllarında yaşadığı sağlık sorunlarından dolayı sahneleri bırakmak zorunda kalmıştır. Verda, ömrünün sonuna kadar Mısır’da yaşayıp 2012 yılında Mısır’ın başkenti Kahire’de hayatını kaybetmiştir.

Özellikle aşk şarkıları ve Cezayir adına yaptığı vatanperver şarkılar ile bilinen Verda’nın albümleri günümüze kadar onlarca milyon satmıştır ve kendisi bugün tüm Arap dünyası tarafından tanınmaktadır.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.