7.4 C
İstanbul
Perşembe, Aralık 5, 2024

Angela Merkel olmak zor mu?

Almanya Avrupa Birliği’nin en güçlü ekonomik gücüdür. Peki, bu ülkenin yönetimi size devredilmiş olsaydı nasıl olurdu? Ya da şu anda ne yapıyor olurdunuz? Hayatınız nasıl ilerliyor olurdu?

Angela Merkel’in son iki haftada yaptığı seyahatleri ve bu seyahatlerin amaçlarını inceleyeceğiz. Buna göre bir bürokratın ve Almanya gibi bir süper gücün başındaki insanın dünyanın dört bir yanına nasıl yetişmeye çalıştığını ve krizlere çözüm aradığını göreceğiz. Bildiğimiz gibi Merkel 60 yaşında bir kadın. Ukrayna’daki krizden Yunanistan’daki ekonomik sorunlara kadar birçok krizle ilgili Merkel’in iki haftada 28.000 km’lik yolculuğunu ve duraklarını inceleyeceğiz. Bu krizlerdeki rehberliğinden dolayı birçok Alman ona “Mutti”(Anne) diyor. [1]

30 Ocak 2015 – İlk durak Strazburg. Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve AB Parlamento Başkanı Schulz ile buluştu. Konu Schulz’un önceki gün Yunan Hükümet Yetkilileriyle görüşmesinin ayrıntılarıydı. Merkel AB adına alınacak kararlarda en önemli aktörlerden olduğu için kriz en çok onu ilgilendiriyordu.

31 Ocak 2015 – Tekrar Berlin’e döndü. Irak’taki etnik ayrışmalara nazaran barış ve işbirliğini vurgulayan Merkel, Irak Başbakanı Haydar El-Abadi’nin ziyaretine günler kala bölgeyle ilgili çağrılarını yineledi.

1 Şubat 2015 – Resmi takviminde bir olay görünmüyor. Ancak ertesi gün gideceği Budapeşte’de hükümet karşıtı protestolar yine ona gönderme yapıyordu. Pankartlardan birinde “Bizi kurtar Merkel” yazıyordu.

2 Şubat 2015 – Budapeşte’ye geldi. Burada Başbakan Viktor Orban’la görüştü. Toplum özgürlüğünün önemine vurgu yaptı ve Ukrayna’daki ateşkesin önemine değindi. Daha sonra ülkenin en büyük sinagogunu ziyaret etti.

3 Şubat 2015 – Berline geri döndü ve Singapur Başbakanı Lee Hsien Loong’i misafir etti. Buluşmanın konusu Ebola ile mücadelenin artırılması idi.

4 Şubat 2015 – Berlin’de bu sefer Malta Başbakanını ağırladı. Joseph Muscat’ın bu ziyareti devlet düzeyinde yapıldı.

haritamerkel5 Şubat 2015 – Uluslararası Uzay İstasyonundan yeni dönmüş bir Alman astronot ile görüşmeden hemen sonra Kiev’e uçtu. Hollande ile beraber Poroşenko’yla görüştü. Ülkenin doğusunda şiddetin artışı konuşmanın başlıca konusuydu.

6 Şubat 2015 – Irak Başbakanı Haydar El-Abadi ile Berlin’de bir araya geldi. Hemen ardından Hollande ile Moskova’ya Putin’le görüşmek için uçtu. Tabi ki konuşmanın konusu Ukrayna’daki krizdi.

7 Şubat 2015 – Münih Güvenlik Konferansı için Münih’e döndü. Burada Poroşenko ile görüştü. Aynı zamanda Joe Biden ve John Kerry ile de görüştü.

8 Şubat 2015 – Washington’a gitti. Bu günde hiçbir planı yoktu. Boş vakit olarak değerlendirdi diyebiliriz.

9 Şubat 2015 – Barack Obama ile görüştü. Başlıca konular terörizmle mücadele, ticaret anlaşmaları, küresel ekonomi ve Ukrayna’daki durumdu. Daha sonra Birleşmiş Milletler Başkanı Jim Yong Kim ile görüşmek için kısa bir tur yaptı.

10 Şubat 2015 – Ottawa’ya ertesi gün Kanada Başbakanıyla görüşmek için geceden gitti. Konular ticaret, Avrupa’daki krizler ve Ukrayna konular arasındaydı. Daha sonra aynı günün akşamına Berlin’e döndü.

11 Şubat 2015 – Minsk’e gitti. Putin, Poroşenko, Hollande ve Merkel burada Ukrayna’daki Ateşkes kararını alacak görüşmeleri yaptılar. Ukrayna doğusundan ayrılıkçıların liderleri de Kiev ve Moskova yetkilileriyle görüştüler. Poroşenko bu liderlerle birebir görüşmeyi reddetti. Kurmayları aracılığıyla görüşmeler devam etti.

12 Şubat 2015 – 16 saatlik görüşmelerden sonra liderlerin zirvesinden ateşkes kararı çıktı. Bu kararla beraber birçok önleyici karar da çıktı. Hollande ile birlikte direkt olarak Brüksel’e geçtiler. Burada AB liderleriyle bir toplantı düzenlendi ve Alexis Tsiparas (Çipras) ile ilk defa görüştü.

13 Şubat 2015 – Yaklaşık 28.000 km’lik bir gezinin ardından Berlin’e döndü. Hiçbir resmi plan paylaşılmadı bugün için.

Daha öncede söylediğimiz gibi Angela Merkel 60 yaşında bir kadın. Bu tempodaki çalışmalarını çok su içerek zinde kaldığını söylemiş.[2] Son olarak Angela Merkel tek başına dünyayı kurtarabilir mi? Sorusunda yanıt vermek gerekirse eğer, belki hayır ama kendisinin bunu yapmak için sabah akşam çalışmadığı söylenemez diye de eklemişler haberde.[3]

Ahmet Aydın

Haber Çeviri-Analiz Çalışması

[1] http://www.dw.de/opinion-merkel-here-merkel-there-merkel-everywhere/a-18255186

[2] http://uk.reuters.com/article/2015/02/13/us-germany-merkel-mania-idUKKBN0LH1FR20150213

[3] http://qz.com/344479/angela-merkels-crisis-world-tour-mapped-and-explained/

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.