21.4 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 19, 2024

Afrika’nın Parlayan Yıldızı: Fildişi Sahili Cumhuriyeti

Fildişi Sahili Cumhuriyeti ya da kısaca Fildişi Sahili, Batı Afrika’da yer alan bağımsız bir ülkedir.

Ülke nüfusu 20 milyon civarındadır. Bölgenin en gelişmiş ülkesi olan Fildişi Sahili, kakao üretiminde dünya birincisidir.

Ülke Liberya, Gine, Mali, Burkina Faso ve Gana ile komşudur.

Batı Afrika ekonomisine etkisinden ötürü başta Fransa ve son yıllarda da Amerika Birleşik Devletleri, bu ülkenin politik problemlerini yakından izlemektedirler.

Ülkeye bağımsızlığını kazandıran Félix Houphouët- Boigny buraya dünyanın en büyük bazilikasını inşa ettirmiştir (The Basilica of Our Lady of Peace of Yamoussoukro).

Bu bazilika Vatikan’daki bazilikadan dahi yedi kat daha büyüktür.

Fildişi Sahili’nin yönetim biçimi cumhuriyettir. 7 Ağustos 1960’da Fransa’dan bağımsızlığını ilan ettikten sonra ülkede çok partili başkanlık sistemi başlamıştır. 11 Nisan 2011’den bu yana cumhurbaşkanlığı görevini Alassane Ouattara ve 4 Nisan 2007’den beri başbakanlık görevini Guillaume Soro sürdürmektedir.

1983’den beri başkenti Yamoussoukro olmasına rağmen, Abidjan kenti ülkenin ticari ve idari merkezi olmaya devam etmektedir.

Fildişi Sahili Anayasası, 23 Temmuz 2000 tarihinde yapılan referandum ile kabul edildikten sonra yürürlüğe girmiştir.

Ekonomi

Tarım sektöründe üretilen ürünlerin en önde gelenleri kahve, kakao tanesi, muz, palmiye çekirdeği, mısır, pirinç, manyoka (tapyoka), tatlı patates, şeker, pamuk, kauçuk ve kerestedir.

Günde 32 bin 900 varil petrol üreten Fildişi Sahili’nin toplam 220 milyon varil petrol rezervine sahip olduğu tahmin edilmektedir.

Kentlerde işsizlik oranı %13 civarında seyretmektedir, çalışmakta olan 6 bin 738 kişi ise geçimini tarımla sağlamaktadır.

Ülke genelinde inşa edilmiş olan 35 havalimanının 7 tanesi asfalt pistlere sahiptir.

Fildişi Sahili Cumhuriyeti’ni daha iyi tanımak için Akdeniz Üniversitesi’nde İktisat Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi olan Christelle Loukou ile güzel ülkesi hakkında söyleşi yaptık; Antalya’da yaşayan Afrikalı öğrencilerin oluşturduğu AFROTALYA grubuna dahil olan Christelle, Başkent olan Yamoussoukro şehrinde yaşamasına rağmen aslen 1993 yılında Man şehrinde doğmuş.

Bize doğduğun şehir olan Man’den biraz bahseder misiniz?

Genellikle geçim kaynağı olarak tarım ön plana çıkıyor. Turistik mekanları ile göze çarpan kent, tarım alanında kakao ve kahve konusunda oldukça yüksek oranda bir üretime sahip. Ayrıca çok sevimli bir şehirdir, yaşamak için ideal bir yer. Diğer büyük şehirlerine göre mütevazı bir hayat sürebilirsiniz.

Fildişi’nin en güzel şehirlerinden biri Abidjan nasıl bir kent?

Abidjan, ticaret hayatının daha çok olduğu bir kent, özellikle deniz kıyısı olmasından ötürü büyük bir limanı var. Serbest bölge buraya gelen ticaret hacmini oldukça arttırmış. Bu yüzden oldukça hareketli ve modern bir şehir.

Büyük alışveriş merkezleri, ve en iyi üniversiteler Abidjan’da bulunuyor. Havalimanı da tabii ki gelen turist sayısında artışa sebep oluyor. Bu yüzden diğer şehirlerine göre gelişmişlikte oldukça farklılık gösteriyor.

Ülkenizi bırakıp sizi Türkiye’ye getiren nedir?

Devlet bursu kazanarak yurtdışında okumak istiyordum. Seçeneklerimin arasında Avrupa’ya gitmek ön sıradaydı fakat diğer ülkeler daha masraflı olduğu için Türkiye’ye gelmeye karar verdim. Burada olmaktan da oldukça mutluyum, çünkü Antalya çok güzel bir şehir. Üniversitemiz de çok başarılı ve gözde bir eğitim kurumu.

Ülkedeki işsizlik durumu nasıl, ülkeye hangi yatırımların yapılmasını bekliyorsunuz?

Ülkemin genelinde çok fazla çalışmayan insan var. Gençler iş fırsatları için bekliyorlar. Bu nedenle gelecek yatırımcılardan, işsizlik sorununa bir çözüm bulabilecek yatırımlar bekliyoruz. Örneğin, burada açılacak şirketler için yurtdışından istihdam sağlamak yerine ülke içindeki istihdamı değerlendirmeliler.

Bununla birlikte Fildiş Sahilii’ne gelerek yatırım yapacak olan şirketler ve iş adamları öncelikle bizim kültürümüzü çok iyi anlamalılar, bizi çok iyi tanımalılar. Bizler doğaya ve yaşama çok saygılıyız. Ardından tarım bizim için son derece önemli. Ama daha hızlı tarımsal faaliyetlerin oluşması için modern tarım makinelerine de ihtiyaç var. Bu alanlarda yatırımlar yapılabilir.

Bu makale, gerekli izinler alınarak, “Africa Time” adlı derginin 2014 Kasım sayısından alıntılanmıştır.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.