Afrika büyümeye devam eden ekonomisi ile gelişmiş ülkeler ile rekabet edecek duruma geliyor. Kendi potansiyel gücünü keşfetmesiyle büyüme sürecine giren Afrika, gelecek nesilleri için büyük umutları da beraberinde büyütüyor.
Büyüme Tahminleri
Afrika’nın Sahra Altı olarak nitelenen bölgesinde toplam ekonomik büyüklüğün 2020 yılında 2.6 trilyon dolara erişmesi bekleniyor. 2015 yılına kadar dünyanın en hızlı büyüyen 10 ülkesinin 7 tanesinin Afrika’dan çıkacağını öngören uzmanlar Afrika’da gerçekleşecek büyümenin Asya’yı geçmesini bekliyor.
2000’de 10 milyar dolar olan yabancı yatırımlar miktarı, 2010’da 80 milyar dolara dayandı. Afrika’ya doğrudan yatırımların 2015 yılında 120 milyar dolara çıkması bekleniyor.
Afrika’ya gelen yabancı yatırımcılara yol göstermek amacıyla ihtiyaç olan alanların altının çizilmesi ve yatırımcılara yol gösterilmesi gerekiyor. Frontier Strategy Group tarafından yapılan araştırmalar neticesinde Afrika’nın nüfusunun giderek artacağından bahsediliyor. Dünyanın her bölgesinden sermaye akışı olan Afrika, bir çok şirket için paha biçilemez. Yabancı şirketlerin yatırımlarını dengeli olarak kıtayadağıtabilmesi çok önemli. Afrika’da nüfusu 1 ila 5 milyon arasında değişen kentlerin sayısı 2025 yılında 73’e çıkacak. Afrika kıtası, 2012 yılında kaydettiği %6,6’lık büyümeyle gelecek vaad ediyor.
Afrika’nın en büyük amaçlarından biri de sanayileşebilmek, çünkü böylece ihtiyaç duyulan ürünleri ithal etmek yerine kendileri üretmeyi ve aynı zamanda yeni iş alanları oluşturmayı hedefliyor. Fakat bu sanayileşme için de ciddi oranda kalifiye eleman ihtiyacı göze çarpıyor. Bu da eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi ve ülkenin ihtiyaçları doğrultusunda eğitim sistemine gereken düzenlemelerin yapılmasından geçiyor.
Fakat artan hızlı nüfus da bu yapılacak yeni düzenlemeler karşısından ciddi bir sorun olarak duruyor.
Afrika’da yaşanan büyümeler kıta ekonomisinin 4 katına eşit durumda. Kara Kıta’nın toplam büyüklüğünün 10 yıl içinde 2.6 trilyon dolara erişmesi bekleniyor.En büyük korku ise küresel ekonomideki durgunluğun devam etmesi.
Yatırım Kentleri
Frontier Strategy Group tarafından gerçekleştirilen araştırmalar sonucu Afrika’da yatırım yapılabilmesi için müsait beş kent belirlendi. MENA Araştırma Bölümü Başkanı Matthew Spivack tarafından belirlenen ve ifade edilen bu kentler şunlar; Acra (Gana), Johannesburg (Güney Afrika), Lagos (Nijerya), Luanda (Angola), Nairobi (Kenya).
Johannesburg (Güney Afrika): Kentin nominal gayrisafi yurtiçi hasılası (GSYH) 51 milyar dolar. Lagos (Nijerya): Lagos’un ekonomik büyüklüğü 40 milyar dolar.
Akra (Gana): Afrika’nın önemli destinasyonlarından Akra, Gana ekonomisinin yaklaşık yüzde 10’unu oluşturuyor. Önemli, yatırım alanları imalat, perakende, finans, sigortacılık, ulaşım ve turizm.
Nairobi (Kenya): Endüstriyel bir merkez olan Nairobi’de işlenmiş gıda, bira, motorlu araç, sabun, inşaat malzemeleri, tekstil, ve kimyasal madde üretimi yapılıyor.
İbadan (Nijerya): Kakao, pamuk, kereste, kauçuk, palm yağı ticaretinde önemli merkezlerden olan şehrin endüstriyel üretimi tarımsal emtia işlenmesi, tütün, sigara, un, dericilik ve mobilya yapımına yoğunlaşıyor.
* Bu makale, gerekli izinler alınarak, “Africa Time” adlı derginin Kasım sayısından alıntılanmıştır.