Bisikletinize binerken veya doğada yürüyüş yaparken mola verdiğinizde bir yandan da suyunuzun kendiliğinden dolmasını istemez miydiniz? Adı “Fontus” olan bu şişe, etrafındaki havadan nemi toplayarak, yaklaşık olarak 1 saat içerisinde 0,5 litrelik bir şişeyi kendiliğinden doldurabiliyor (ancak havanın kısmen temiz olması önemli).
Avusturyalı bir endüstri tasarımcısı olan Kristof Retezar tarafından tasarlanan şişe, aslında su kıtlığı ve temiz su bulma sorunu yaşanan yerdeki insanların sorununa bir çözüm bulabilmeyi hedefliyor. Günümüzde bu sorunu yaşayan insanların sayısı neredeyse 1.2 milyar olarak belirtiliyor.
Retezar, ürününün işleyişini açıklamak için “bu, havada bulunan nemin sadece sıvı hâle geçirilmesi” diyor. Nemli hava söz konusu ürünün içine girdiğinde, söz konusu hava, diş fırçası kıllarına benzeyen ve su geçirmez “dişlere” çarpıyor. Söz konusu dişler de bu nemli havayı su damlacıklarına çevirerek şişenin içerisine topluyorlar. Nemli havayı içerisine çekecek olan ve şişenin en üstünde (bisiklet ile giderken ise en önünde) bulunan pervanenin enerjisi ise, güneş enerjisi ile çalışan bir panel ile sağlanıyor.
Retezar, şişenin en verimli çalıştığı hava sıcaklığının 30-40°C aralığı olduğunu söylüyor. Verimlilik için en uygun nem oranını ise %80-90 olarak belirtiyor (başka bir kaynağa göre ise ürün, 20°C sıcaklık ve %50 nem oranında yarım litre suyu 1 saatte üretebilecek kapasitede). Ürüne yöneltilen eleştirilerden birisi de zaten bu. Şişenin iyi bir biçimde çalışabilmesi için havanın yeterince sıcak ve rutubetli olması gerekiyor. Bir diğer eleştiri ise filtrenin büyük kirleticilere (böcek ve toz gibi) karşı etkili olması, ancak daha küçük kirleticilere karşı maalesef etkisiz olması. Bu nedenle de Retezar, şu anki prototipin mükemmel olmadığını kabul ediyor.
Retezar, ürünü piyasaya sonbahardan önce sürebilmek için bir “kitle fonlaması” kampanyası başlatmayı plânlıyor. Ürünün fiyatını ise 100$’ın altında tutmayı istediğini söylüyor.
Konu ile ilgili video:
Kaynak:
TreeHugger TechInsider