26.8 C
İstanbul
Perşembe, Eylül 12, 2024

2002, Chavez’e Yapılan Darbe (Belgesel)

1998 yılında göreve gelen Hugo Chavez Frias, kısa bir süre içerisinde Venezuela’da büyük bir taraftar toplamıştır. Chavez’i ölesiye seven halkın yanı sıra, nefret derecesinde sevmeyen bir kitle de bulunmaktadır. Darbe girişimi, bu iki grubun karşı karşıya geldiği sırada meydana gelmiştir. Daha önce kendisi de hükümete bir askeri darbe girşiminde bulunmuş fakat başarısız olunca iki yıl hapis cezasına çarptırılmıştır.

“The Revolution Will Not Be Televised” (Devrim Televizyonda Yayınlanmayacak) adıyla 2003 yılında yayınlanan bu belgesel, İrlandalı film yapımcıları Kim Bartley ve Donnacha O Brain tarafından yönetilmiştir. 1998’de demokratik seçimlerle başa gelen Chavez’in günlük yaşam aktivitelerini anlatan bir biyografi hazırlamak isteyen yapımcılar, darbeden kısa bir süre önce Venezuela’ya gitmiş, bir anda çekimler darbe belgeseline dönüşmüştür. 7 aylık çalışma boyunca halk ile röportajlar kaydedilmiş, Chavez’in yanındaki bürokratlarla görüşülmüştür. Bu belgesel sayesinde Venezuela’daki özel televizyonların darbe zemini hazırlamasına yardımcı olan hilekar haberler gün yüzüne çıkartılmıştır.

11 Nisan 2002’de Fedecamaras adlı işveren sendikası, protesto haklarını kullanarak yürüyüş düzenlemek istemişlerdir. Toplanan kalabalığa miting sırasında başkanlık sarayına yürüneceği söylenmesinin üzerine sinirli olan halk saraya doğru yürümeye başlamıştır. Yürüyüşün saraya olacağı haberini alan Chavez taraftarları da sokağa çıkarak Chavez’i korumak istemişlerdir. Herhangi üzücü bir olayın meydana gelmemesi için öfkeli iki grubun arasına polis canlı kalkan olmuştur. Grupların karşı karşıya geldiği anda bir anda silah sesi duyulmuş ve göstericilerden birinin başından vurularak yere yığıldığı görülmüştür. Bu ölümün hemen ardından birkaç kişi aynı şekilde yüksek bir mevkiden açılan ateş sonucu dürbünlü silah ile öldürülmüştür.

Ülkedeki kargaşanın en üst düzeye geldiği bu olayla birlikte Venezuela ordusu ülkenin yönetimini devralmaya karar vermiştir. Askerler saraya gelmiş ve Chavez’den istifa etmesini istemiştir. İstifa etmeyeceğini, anayasaya karşı gelemeyeceklerini bu yaptıklarının resmen bir darbe girişimi olduğunu  dile getiren Chavez, olayların daha fazla büyümemesi için üst düzey generaller tarafından götürülmesine izin vermiştir.

Chavez’in götürülmesinin ardından Fedecamaras işveren sendikası başkanı Pedro Carmona ülke yönetimine getirilmiş ve kabine dağıtılmıştır. Özel televizyonlar, ülkenin ordu yönetimine girdiğini sevinçli bir şekilde ilan etmesi üzerine Chavez taraftarları sarayın önüne akın etmiştir. Saray muafızları, toplanan kalabalığın kimseye zarar vermemesi için tedbir almak amacıyla tüm sarayı kuşatmış, ardından bu kuşatmanın aslında tedbir amaçlı değil darbe yönetimini aşağı indirmek için olduğu anlaşılmıştır. Muafızların sarayı kuşatmasının ardından geçici başkan ve generaller kaçmak zorunda kalmıştır.

Devlet televizyonundan, ordunun yapmaya çalıştığı darbenin başarısız olduğu haberi verilmiş ve meclis başkanı canlı yayında yemin ederek Chavez gelene kadar geçici başkanlık görevini üstlenmiştir.

Chavez götürüldüğü yerden hemen Karakas’a getirilmiştir. 2013’deki ölümüne kadar ülkenin başkanlığını üstlenmiştir.

SON YAZILAR
İLGİLİ HABERLER

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.